Skijali na Vlašiću

U četvrtak, 14. veljače započela je škola skijanja „Petar Barbarić“ na Vlašiću za 38 učenika Katoličke osnovne škole u Požegi, skupa sa učenicima sestrinske Katoličke gimnazije. Učenici su proveli četiri dana u centru EKO-FIS Vlašić, a sadržajno su obuhvaćene različite skijaške cjeline koje se međusobno nadovezuju i nadopunjavaju. Osim tehnika skijanja smisao ove škole bilo je stjecanje ljubavi prema zimovanju, osamostaljivanje djece uz aktivni odmor, educiranje djece školske populacije o vrijednostima, promicanju i razvijanju svijesti o suradnji sa susjednim zemljama (BiH).

Drugoga dana, nakon zajedničkog doručka prepustili smo se snježnim užitcima na skijama. Učenici su svladali osnovne tehnike skijanja koje su im prenijeli iskusni instruktori.
Taj su dan s nama proveli preč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole, Ivica Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi te otac naše učenice, Jure Šain.
Iza večere je uslijedila noćna vožnja koja je kod učenika izazvala poseban doživljaj.

Trećeg dana naše škole skijanja osvanuo je prekrasan zimski dan okupan suncem. Puni znanja, učenici su se samostalno okušali na skijaškim stazama, ali pod budnim okom naših trenera i pratitelja.
Kraj dana bio je rezerviran za provjeru usvojenih vještina. Kod učenika početnika naglasak je bio na tehnici, dok smo kod iskusnijih učenika provjeravali brzinu izvođenja.
Svaki polaznik škole skijanja “Petar Barbarić” dobio je priznanje za sudjelovanje.

Četvrti dan, dan Gospodnji poslužio je kao duhovna okrjepa.
Učenici su obišli Katolički školski centar „Petar Barbarić“ gdje su imali priliku vidjeti i sam grob Petra Barbarića te čuti istinite priče o njegovim djelima. Posebno nas se dojmila činjenica kako je Petar Barbarić imao čak četiri sprovoda.
Nakon obilaska škole uputili smo se u župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja na misno slavlje gdje smo zahvalili za sva ova dobra koja smo imali tijekom boravka u Školi skijanja te molili za sretan povratak kući.