Korizmena duhovna obnova za djelatnike požeških katoličkih škola

U petak, 29. ožujka djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi i požeške Katoličke gimnazije okupili su se u poslijepodnevnim satima u prostorijama Škole kako bi prisustvovali korizmenoj duhovnoj obnovi, odnosno susretu trajne formacije djelatnika požeških katoličkih škola. Susret se sastojao od duhovnog nagovora kojega je vodio otac Vinko Mamić, ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu, zatim od pobožnosti Križnoga puta te svete mise.

U prvome dijelu duhovnik Škole vlč. Ivica Bošnjak predstavio je gosta predavača o. Vinka Mamića koji je progovorio o identitetu. Rekao je kako upravo djelatnici katoličkih škola moraju imati jasno izgrađen identitet kako bi mogli pomoći u pravilnom odgoju i formiranju povjerene im djece jer se identitet djece najbolje formira u osnovnoškolskoj te u srednjoškolskoj dobi, a kad dođu na fakultet, već su formirani i onda je više-manje prekasno.

Spomenuo je današnju generaciju mladih tzv. generaciju pahuljica koja je gotovo nesposobna za donošenje vlastitih zaključaka, nego bez razmišljanja usvajaju ono što im okolina i mediji nameću. Naglasio je da su se unazad nekoliko stotina godina u čovjeka jako razvile kognitivne sposobnosti tako da su ljudi danas puno bolji matematičari nego prije. Na koncu je zaključio da ta činjenica, nažalost, ne vrijedi puno jer je današnji čovjek sve zakinutiji za socijalno-emotivne sposobnosti, a upravo one izgrađuju identitet i čine osobu čovjekom.

Nakon kratke pauze i okrjepe svi su se uputili u obližnju katedralu sv. Terezije Avilske gdje su imali priliku za sakrament pomirenja te su sudjelovali na pobožnosti Križnoga puta kojega je predvodio katedralni kapelan vlč. Dejan Ilić. Po završetku Križnoga puta uslijedilo je euharistijsko slavlje kojega je predvodio generalni vikar Požeške biskupije preč. Josip Krpeljević u koncelebraciji s ocem Vinkom Mamićem, gdje je predvoditelj slavlja posebno molio za djelatnike katoličkih škola i povjerene im učenike.