ZAVRŠIO 4. MATEMATIČKI FESTIVAL VALLIS AUREA MATHEMATICORUM

Katolička osnovna škola U Požegi bila je u petak, 5. travnja domaćinom 4. Festivala matematike Vallis aurea mathematicorum – Zlatna dolina matematike. Na Festivalu se okupilo 305 učenika iz 17 osnovnih škola s područja Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije.

Na početku su sve prisutne pozdravili ravnatelj Škole prof. Frano Barišić te voditelj i koordinator Festivala prof. Josip Blagojević.

“- Matematika je u 15. i 16. stoljeću smatrana Božjim jezikom. Iako je danas tako ne zovemo smatram da njezine karakteristike kao što su istinitost, točnost i upornost koristimo u svakodnevnom životu. Neka vam ovaj dan bude plodonosan i želim vam ugodan boravak u Požegi.” – poručio je ravnatelj.

“Ovo natjecanje ne samo da ima rješavanje zadataka već ima i obilazak Grada, znamenitosti, svih onih bitnih stvari kojima se možemo pohvaliti i nešto novo naučiti, a sve to uz puno zabave i osmjeha na licu. Zadatci su naravno nešto teži nego u normalnoj nastavi i programu jer ipak su prilagođeni naprednijim i nadarenijim učenicima, a motivaciju im pridodaje to što prva tri u svakoj kategoriji dobivaju bogatu i vrijednu nagradu.” – rekao je prof. Blagojević.

Osim samoga natjecanja, za sudionike je pripremljen i bogat popratni program poput humanitarne prodaje palačinki, zabavnih matematičkih radionica, projekcije filma, nagradne izložbe matematičkih radova, foto kutka i dr.

Uz školu domaćina, na Festivalu se sudjelovale i OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, OŠ “Vladimir Nazor” iz Trenkova, OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice, OŠ “Dobriša Cesarić” iz Požege, OŠ Julija Kempfa iz Požege, OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Velike, OŠ „Mladost“ Jakšić, OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, OŠ Stjepana Radića iz Čaglina, OŠ braće Radića Pakrac, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica, OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, OŠ „Antun
Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, Centar izvrsnosti Koprivnica.

Valja istaknuti da su upravo učenici iz koprivničkih škola osvojili najviše nagrada na čemu im, kao i ostalim slavodobitnicima, od srca čestitamo!