Adventska duhovna obnova za djelatnike požeških katoličkih škola

U ponedjeljak, 2. prosinca, na sam početak došašća održana je duhovna obnova za djelatnike Katoličke osnovne škole u Požegi i požeške Katoličke gimnazije, a predvodio ju je duhovnik spomenutih škola vlč. Ivica Bošnjak. Predavanje upečatljivog naslova “Primi riječ!”, održano u školskoj blagovaonici, okupilo je gotovo sve djelatnike koji su gotovo bez treptaja pratili duhovnikovu priču o sijaču, sjemenu i tlu. Duhovnik je istaknuo da je Isus vrhunski radnik s mnogo iskustva. On je sijač, a njegova je Riječ sjeme, dok smo tlo mi sami tj. naša nutrina i srce.

Nadalje duhovnik je istaknuo sljedeće: “Korov i trnje našeg poslovnog i društvenog života znaju zagušiti Božju Riječ u nama. Mi sebi ne dopuštamo vrijeme za molitvu. Mi sebi ne dopuštamo vrijeme za Boga. Zašto? Zato, jer je to naše srce, to naše tlo prekriveno korovom, jer smo prezaposleni, jer brinemo da se ovo neće, da se ono neće, na vrijeme obaviti, a rokovi stišću. Vjerujem da se u nama svima krije dobra zemlja. Srce koje je otvoreno čuti, slušati, prebirati; mudro srce koje zna prepoznati vrijeme milosti kako bi ojačao svoj odnos sa Sijačem; srce otvoreno za obraćenjem, razum otvoren božanskim istinama. Dobra zemlja u rukama dobrog i radišnog zemljoradnika ne prestaje donositi plod. Dobra zemlja daje dobre rezultate požrtvovnog rada, a u odnosu prema Bogu rađa ljubavlju i kršćanskim zauzimanjem za svijet, baš poput Isusa. Naši se napori u životu ne mogu uvijek mjeriti ni izmjeriti. Ponekad mi ni ne vidimo konačni rezultat svojih truda. Ne dočekamo žetvu. Ponekad, sve što možemo učiniti jest posijati sjeme i vjerovati da će Bog učiniti ostalo.Zato je bitno imati srce puno nade, srce spremno prihvatiti Riječ Božju. Isus govori o osobi čije srce čuje Riječ Božju i djeluje sukladno njoj. Takve osobe su nada ovoga svijeta.
Ono što Isus govori jest da dobro uvijek ima svoju šansu u ovome životu.”

Drugi dio duhovne obnove nastavljen je u požeškoj Katedrali gdje su najprije djelatnici imali priliku za sakrament svete ispovijedi, a potom je vlč. Bošnjak predvodio misno slavlje u koncelebraciji s preč. Ivicom Žuljevićem, predstojnikom Ureda za katoličke škole, preč. Josipom Krpeljevićem, biskupijskim vikarom, te vlč. Krunoslavom Siroglavićem, vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji.