Ipak održana i misa zahvalnica

Na svršetku školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je 25. lipnja u požeškoj Katedrali svetu misu zahvalnicu za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi te za predstavnike učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, Marijan Pavelić i Krunoslav Siroglavić vjeroučitelji te Ivica Bošnjak duhovnik u spomenutim školama, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i župni vikari grada Požege. Pozdravljajući učenike i druge sudionike slavlja, biskup je rekao da je lijepo što su se okupili u Katedrali posvjedočiti Bogu zahvalnost na svršetku školske godine, koja nije bila lagana u drugom polugodištu zbog ugroze koronavirusom. Stvorenim stanjem u školskom sustavu i šire u društvu, virus nas je podsjetio kako smo krhki i ranjivi, te da mi na koncu pripadamo Bogu, jer sve je drugo prolazno, a samo je Bog naš čvrsti oslonac, ustvrdio je biskup i pozvao nazočne neka i za navedeno iskustvo zahvale Bogu.

U homiliji biskup je zapodjenuo razgovor s učenicima, zanimajući se za sve ono što će ponijeti u život iz ove školske godine u kojoj se određeno vrijeme nastava održavala online putem, a u nižim razredima preko televizije, bez osobnih susreta učenika i učitelja. Zahvalio je svećenicima, vjeroučiteljima, učiteljima i profesorima na čelu s ravnateljima za ono što su u izvanrednim okolnostima tijekom drugog polugodišta protekle školske godine s osobitom požrtvovnošću učinili za učenike, na što su nazočni odgovorili pljeskom. Podsjetio ih je da su na ovo slavlje došli zahvaliti Bogu te je naglasio kako im naviještena Božja riječ pomaže da to učine na najbolji način. Kazao je da današnja sveta čitanja govore o tome kako može propasti jedan narod i pojedinac, što je daleko teže nego kad netko zbog loših ocjena propadne u školi.

Prije popričesne molitve sudionici slavlja izrekli su zahvalnost Bogu pjevanjem himna „Tebe Boga hvalimo“. Završavajući misno slavlje biskup Antun je kazao nazočnim učenicima kako je na današnji dan prije 48 godina u zagrebačkoj Katedrali bio zaređen za svećenika, spomenuvši da je njihovu zahvaljivanju za proteklu školsku godinu dodao svoju zahvalnost za dar svećeništva, kao i za nazočnog đakona Mateja Silukovića, koji će sljedeće subote, 27. lipnja zajedno s još jednim đakonom ovdje u požeškoj Katedrali biti zaređen za svećenika. Navedene biskupove riječi nazočni učenici popratili su dugotrajnim pljeskom. Zaželio je svima sretan ljetni odmor te je na učenike, nastavnike, profesore i školske djelatnike zazvao Božji blagoslov.

Pjevanje na svetom slavlju predvodio je dječji zbor Katoličke osnovne škole pod ravnanjem profesorice Ljube Šolić.