Odali počast Gradu heroju

Od ove godine, 18. studenoga je neradni dan zbog toga što se toga dana prisjećamo žrtava Domovinskog rata, na poseban način žrtve i žrtava Vukovara i Škabrnje. Taj je dan prilika da s posebnim pijetetom odamo jednu veliku zahvalu ljudima koji su zaslužni što danas imamo predragu nam Domovinu.

Dan sjećanja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi svečano je obilježen u utorak, 17. studenog, dan uoči samog praznika, zajedničkom molitvom i paljenjem svijeća. Na početku nastave, u učionicama učenici su se pomolili za sve branitelje, osobito preminule u Domovinskom ratu, a nakon toga pročitali i prigodne tekstove te pogledali video zapise o ratnim zbivanjima. Zatim su predstavnici razreda upalili svijeće u školskom hodniku (jutarnja smjena), odnosno u Vukovarskoj ulici (popodnevna).

Kratki program popratili su zboraši s nekoliko prigodnih pjesama, pod vodstvom prof. Valentine Šmitpeter, a zajedničku molitvu predmolili su duhovnik vlč. Ivica Bošnjak ujutro i vjeroučitelj vlč. Marijan Pavelić u poslijepodnevnoj smjeni.

Naša je dužnost pobrinuti se da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne zaboravi, no naše rodoljublje ne smije biti protkano mržnjom, na što nas je još 1991. potaknuo kardinal Kuharić:
“Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu.
-Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače čuvat ću je.
-Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegovoga.
-Ako je ubio moga oca, brata, sestru… ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre… To je Evanđelje!
To moraju biti naša načela, to moraju biti naši postupci jer u protivnom i mi bismo bili žrtve zmaja.”
(Franjo Kuharić, 1991., Marija Bistrica)