POSTALI SMO EKO ŠKOLA

Danas je na adresu Katoličke osnovne škole u Požegi stigao certifikat o stjecanju statusa Eko škole i zelena zastava koju ćemo svečano podići na stijeg početkom školske godine 2021./2022. Na to smo izuzetno ponosni, jer smo trenutno jedina eko škola u Požeško – slavonskoj županiji.
Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (dječji vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Međunarodni voditelj i koordinator programa Eko-škole je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Envirnomental Education (FEE), a koordinator programa u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša.

Cilj uključivanja i provođenja programa jest ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i u svakodnevni život i rad učenika, učitelja, roditelja, administrativnog i tehničkog osoblja škole kao i cjelokupne naše zajednice kako bismo svi zajedno postali osjetljiviji na pitanja okoliša i postali osvješteniji za donošenje racionalnih odluka o razvitku društva u budućnosti. Svaka škola koja se uključuje u sustav međunarodnih Eko-škola treba provesti program kroz sedam zadanih koraka: Rad Eko-odbora škole, Ocjenjivanje stanja okoliša, Izrada Plana djelovanja, Praćenje stanja i ocjenjivanje, Rad kroz nastavni plan i program, Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija te Eko-kodeks škole . Mi smo sve ove korake, koji se uglavnom provode u dužem periodu od našeg, uspješno proveli u drugom dijelu drugog polugodišta. Imali smo čitav niz eko aktivnosti, kao i projektni dan ( o kojima smo obavješćivali javnost ), a pred nama su novi izazovi koje s veseljem išćekujemo. Pregršt je ideja i mogućnosti djelovanja za iduću godinu pa ih se nadamo, uz Božju pomoć, što više i ostvariti.