Predavanje “Gdje postaviti granice u odgoju”

Na sam blagdan Bezgješnog začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. prosinca, u maloj Dvorani sv. Terezije Avilske održano je predavanje “Gdje postaviti granice u odgoju sa psihološke i teološke perspektive? Predavači su bili naša školska psihologinja Ana Matković te školski duhovnik i vjeroučitelj vlč. Matej Filipović.

Na samom početku vlč. Filipović predvodio je molitvu, a psihologinja je pozdravila sve prisutne te započela s predavanjem. Istaknula je da je roditeljska odgovornost da dijete raste u sigurnom okruženju i da su mu potrebe zadovoljene. – Pri ophođenju s djetetom trebali bismo prvo biti načisto gdje su naše granice. Granice služe da djetetu daju do znanja koje ponašanje nije bilo u redu, odnosno koje ponašanje je bilo u redu te daju osjećaj sigurnosti.

Djeca će na ograničenja ponekad reagirati negativno jer je prirodno osjetiti ljutnju i razočaranje, ali roditelji moraju ostati dosljedni jer čvrsto postavljene granice popraćene suosjećanjem dopuštaju djeci da prožive svoje reakcije na njih i završe pozitivnim ishodom, – zaključila je psihologinja Matković.

Potom je vlč. Filipović progovorio o granicama s duhovnog i teološkog aspekta. Naglasio je da čovjek, stvorenje Božje, od početka života ima potrebu za granicom kako bi bio ono što zaista jest. Odatle potreba odgoja prema kojemu granicama dajemo da djeca budu djeca. Granica proizlazi iz same Božje biti (Presveto Trojstvo ljubavi, ali jasno definiranih Osoba). Odgajati za granice znači dijete učiti njegovim mogućnostima i sposobnostima. Na koncu je zaključio da se dijete razvija na ispravan način onda kada prihvaća granicu kao uporište i zonu sigurnosti.