Djelatnici poslušali predavanje “Rad s učenicima, rad s roditeljima”

U četvrtak, 2. studenog 2023. na Učiteljskom vijeću, doc. dr. sc. Monika Pažur, s Katedre za pedagogiju i didaktiku Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, održala je korisno i poučno predavanje na temu: “Rad s učenicima i s roditeljima: SRO & roditeljski sastanci”. Na samom početku izlaganja istaknula je kako roditeljski sastanci, kao i satovi razrednika, mogu biti informativni, problemski ili tematski te kako je svaki tip rada prilika produbljivanje međusobnog razumijevanje između učitelja i roditelja/učenika, što je jedno od važnijih nastojanja odgojno-obrazovnog projekta katoličkih škola.

Uz navođenje konkretnih načina i metoda tijekom izlaganja, predavačica je predložila učestalije korištenje grupnog rada kao metode poticanja diskusije između roditelja/učenika kako bi problemi bili jasno navedeni. Za rad s učenicima predložila je i učestalije korištenje metode refleksije kako bi bolje razumjeli svoje učenike, što nam pomaže u cjelovitoj formaciji učenika na čemu se i temelji naša pedagogija. Naglasila je kako u našem školskom sustavu postoje dvije paradigme – diskurs akademskog postignuća i diskurs razvoja čovjeka te kroz prikaz rezultata navela obilježja, posljedice i potrebe promjena. Istaknula je kako je posljednjih godina paradigma razvoja čovjeka u opadanju te da su upravo roditeljski sastanci i satovi razrednika mjesta na kojima treba više raditi na osobnom razvoju pojedinca.

Kroz provedbu praktične radionice na temu Govor mržnje na Internetu stavio se naglasak na biranje tema koje će omogućiti razvoj čovjeka te se učitelje podsjetilo na sve potrebne organizacijske i provedbene aktivnosti kao i dobrobiti rada s roditeljima/učenicima. Ova edukacija i usavršavanje u znanju i pedagogiji, ukazuje na naše nastojanje da pristupamo jedni (učitelji) drugima (roditeljima/učenicima) s povjerenjem kako bismo ostvarili cilj katoličke škole – razvoj čovjeka.