Odali počast Gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata

Od 2020. godine, 18. studenoga je neradni dan zbog toga što se toga dana prisjećamo žrtava Domovinskog rata, a na poseban način žrtve i žrtava Vukovara i Škabrnje. Taj je dan prilika da s posebnim pijetetom odamo jednu veliku zahvalu ljudima koji su zaslužni što danas imamo predragu nam Domovinu.

Dan sjećanja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi obilježen je na poseban način u petak, 17. studenog, dan uoči samog praznika. Na početku prvog sata učenici razredne i predmetne nastave u svojim su učionicama pogledali dva prigodna videozapisa “Bitku za Vukovar i “Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića.

Nakon toga su svi izašli u središnji dio Škole gdje je, kod prigodne instalacije koju je priredila učiteljica Mihaela Pavković, održana molitva koju je predvodio naš vjeroučitelj i duhovnik vlč. Matej Filipović. Na kraju programa predstavnici razreda zapalili su lampione koje su postavili ispred Škole.

Naša je dužnost pobrinuti se da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne zaboravi, no naše rodoljublje ne smije biti protkano mržnjom, na što nas je još 1991. potaknuo kardinal Kuharić:

“Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu. Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače čuvat ću je.
Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegovoga.
Ako je ubio moga oca, brata, sestru… ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre… To je Evanđelje!
To moraju biti naša načela, to moraju biti naši postupci jer u protivnom i mi bismo bili žrtve zmaja.”
(Franjo Kuharić, 1991., Marija Bistrica)