ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA

Adventska duhovna obnova za djelatnike požeških katoličkih škola održana je u srijedu, 6. prosinca 2023. Na početku je sve prisutne pozdravio vlč. Tomislav Dokoza, vjeroučitelj u Katoličkoj gimnaziji, te je predstavio predavača dr.sc. Ivana Benakovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, predstojnika Ureda za biblijski pastoral i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Vlč. Benaković je na zanimljiv način progovorio o starozavjetnim prorocima posebno se baziravši na proroka Izaiju. Izaiju nazivaju “starozavjetnim evanđelistom” jer donosi najviše proroštva o Mesiji. Bog daje znak: “Evo, začet će Djevica i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel.” (Iz 7,14) Mesija dolazi kao Svjetlost: “Narod koji je u tami hodio, Svjetlost vidje veliku, one što mrklu zemlju obitavahu Svjetlost jaka obasja.” (Iz 9,1) Predavač se posebno osvrnuo na Izaijino 11. poglavlje Dolazak pravednoga kralja: “Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit’ iz njegova korijena.” (Iz 11,1). Naglasio je važnost vjere i pravednosti, koja se u Starom zavjetu poistovjećuje s ljubavlju, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu, ali je istaknuo i mir (onaj unutrašnji) kao jednu od najvažnijih dimenzija u ljudskom životu.

Nakon nagovora uslijedio je drugi dio duhovne obnove u katedrali sv. Terezije Avilske. Duhovni dio obnove sastojao se od pokorničkog bogoslužja i prilike za ispovijed i zajedničke molitve svete krunice. Na kraju je služena sveta misa kao vrhunac susreta.