Susret djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji

U petak, 5. siječnja 2024., u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske održan je redoviti božićni susret trajne formacije svih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije uoči početka drugog polugodišta.

Susret je započeo pjesmom te čitanjem Evanđelja po Ivanu, na koje se osvrnuo i biskup Antun Škvorčević podsjetivši na važnost, ne samo fizičke, nego i duhovne prisutnosti osobe te njezinu jakost da se suoči sa strahom od osude koja čovjeka nadalje dovodi do ponovnog rođenja u duhu, što je i smisao slavlja Božića. Božić nije materijalno i fizičko rođenje krhkog tijela, nego duhovno rođenje u svijesti, rast do mjere Isusa Krista. Put ka toj svijesti dolazi iz rada, ali ne bilo kakvog rada, nego trajnosti promišljanja o kvaliteti i zahvalnosti na svim prednostima koje dolaze od Božje ljubavi.

Nakon biskupovih riječi, djelatnici su poslušali zanimljivo predavanje „Pokretači promjena: Inspirativno liderstvo – zalet za uspjeh u učionici” dr.sc. Kristijana Sedaka, profesora na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Dr. Sedak je započeo izjavom da su sve velike promjene započele s dobrim govornikom i time naglasio važnost kvalitetne komunikacije koja nas dovodi do kvalitetnijeg rada s učenicima, kvalitetnijeg radnog okruženja i kvalitete uopće. Prikazavši neke od najpoznatijih učitelja u povijesti čovječanstva, kao što su sam Isus Krist, Artistotel, Sokrat, Einstein ili Maria Montessori, postavljamo si pitanja što je njih učinilo najboljima, što im je zajedničko te se nameće pitanje koja je to uloga učitelja. Odgovori su u duhovnosti: oni su poučavali vrijednosti, pokazivali primjerom, nisu se bojali biti inovativni i revolucionarni, inspirirali su.

Nakon kratke stanke djelatnici su se uputili u katedralu sv. Terezije Avilske na duhovni program kojega je predvodio vlč. Tomislav Dokoza, a potom na domjenak i druženje u prostore blagovaonice Katoličke osnovne škole u Požegi.