Odnos hrane i organa

Jeste li se prilikom rezanja mrkve za pripremu jela zapitali zašto vas podsjeća na oko? I zbilja je tako. Presjek mrkve, ali i raznog drugog voća i povrća podsjeća nas na izgled određenih organa ljudskog tijela. U starim civilizacijama takve su namirnice i koristili za liječenje oboljenja određenih organa.

Učenici 4.b razreda uz pomoć učiteljice Ivane Mršić napravili su tek mali presjek takvih namirnica.

Naučili smo kako avokadu treba upravo devet mjeseci da bi od cvijeta nastao plod, jednako dugo koliko traje trudnoća. Presjek gljive nas podsjeća na uho i upravo su one dobre za razvoj sitnih kostiju koje prenose zvučne vibracije od bubnjića do živca. Celer ima velike sličnosti s kostima – osim što podsjeća na njih, u sebi sadrži 23 % natrija koliko ga sadrže i ljudske kosti.
Orah se kao i mozak sastoji od lijeve i desne strane, bogat je fosfora i magnezijem koji su odlični kada nam se mozak umori i iscrpi.
Priroda je čudnovata i pruža nam razne odgovore i pomoć bez da ju tražimo konkretan odgovor.