Pepeljenjem započeli sveto korizmeno vrijeme

Na Čistu srijedu odnosno Pepelnicu, 14. veljače 2024., učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi, zajedno sa svojim prijateljima iz požeške Katoličke gimnazije, sudjelovali su na svetoj misi i obredu pepeljenja u katedrali sv. Terezije Avilske. Svetu misu je vodio predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević, dok su u koncelebraciji bili naši vjeroučitelji i drugi svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

Predvoditelj slavlja na početku je objasnio da će se ova euharistija nešto razlikovati od uobičajenih jer je u nju uključen obred pepeljenja, kada svećenik posipajući vjernike pepelom po glavi, poziva iste da se obrate i povjeruju Evanđelju, a nema početnog pokorničkog dijela.

U homiliji je prečasni Žuljević, tumačeći sveta čitanja, istaknuo važnost molitve i posta. Rekao je da molitva vraća čovjeka njegovim izvorima na kojima je Bog po njihovu krštenju. Potom je upitao prisutne znaju li nadnevak svoga krštenja – dana kada su se rodili u Kristu. Kako velika većina nije znala, dao je svima zadatak da to saznaju jer se radi o jednom od najvažnijih dana u njihovim životima. Pozvao je sve da se više mole u skrovitosti svojih soba, da poste i da čine dobra djela. Po završetku homilije uslijedio je blagoslov pepela nakon čega su svi prisutni pristupili obredu pepeljenja.

Na koncu misnog slavlja preč. Žuljević zahvalio je djeci i nastavnicima na sudjelovanju. Nakon što ih je podsjetio na “domaću zadaću” vezanu uz dan njihova krštenja, poželio je svima da im ova korizma bude uistinu blagoslovljena.