Hodočašće učenika, roditelja i djelatnika u Aljmaš

U subotu, 20. travnja 2024. godine, održan je susret i hodočašće roditelja, učenika i djelatnika požeške Katoličke osnovne škole u svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu koje je najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ali i u cijeloj Slavoniji.

Hodočasnike je dočekao i pozdravio upravitelj svetišta, župnik dr. Tomislav Ćurić, a nekadašnji upravitelj, prečasni Antun Markić sveprisutnima je ukratko predstavio bogatu i sadržajnu povijest samoga svetišta.
Svetu misu za sve hodočasnike predvodio je vlč. Robert Medved, župnik u Milanovcu i vjeroučitelj u Katoličkoj osnovnoj školu u Virovitici, uz koncelebraciju ostalih svećenika i duhovnika naše Škole vlč. Mateja Filipovića.

Nakon svete mise i duhovne okrijepe hodočasnici su obišli Memorijalni centar, gdje su mogli vidjeti kako je izgledao „stari Aljmaš“. Pomno su izabrani materijali koji dokumentiraju događanja vezana uz Aljmaš i aljmaško svetište za vrijeme Domovinskog rata, kada je u potpunosti devastirano selo i srušena aljmaška crkva, čije je rušenje, pod neobičnim okolnostima, preživio kip Gospe od Utočišta.

Uslijedio je ručak i slobodno vrijeme za razgled grada Osijeka. Hodočasnici su put nastavili prema Kopačkom ritu, parku prirode, smještenom u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojom pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. To je jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a Posebni zoološki rezervat najvrjedniji je dio Parka. Područje Kopačkoga rita karakterizira iznimna ljepota krajobraza i velika biološka raznolikost. Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Ispunjeni blagoslovom i radošću, hodočasnici su sretno stigli svojim kućama u večernjim satima.