Svečanom akademijom proslavili 15. obljetnicu Škole

U vremenima velikih previranja, materijalizacije i globalizacije društva, u sve većoj odijeljenosti od Svevišnjega, požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević prepoznao je povijesni trenutak u kojem je bilo potrebno uvesti kršćanski duh u odgojno-obrazovni sustav požeškoga kraja te je inicirao osnivanje Katoličke osnovne škole u Požegi. Katolička osnovna škola u Požegi osnovana je temeljem Odluke Požeške biskupije od 19. ožujka 2009. godine, na samu svetkovinu svetoga Josipa, zaštitnika obitelji i naše hrvatske domovine, pa je sveti Josip tako postao i zaštitnikom Škole.

Tako ove godine naša Katolička osnovna škola u Požegi slavi svoj 15. rođendan pa je tom prigodom u srijedu, 15. svibnja, održana svečana akademija kojoj su, uz učenike i djelatnike, bili nazočni i brojni ravnatelji gradskih i drugih katoličkih škola, predstavnici Županije te brojni visoki uzvanici među kojima i sam osnivač naše Škole, mons. Škvorčević.

Prigodni program započeo je trima skladbama školskog zbora pod ravnanjem prof. Ljube Šolić uz klavirsku pratnju prof. Katarine Marić i uz zvuke flaute naše bivše učenice Margarete Jakobović. Potom je uslijedio glazbeno-scenski prikaz povijesti, sadašnjosti i budućnosti Katoličke osnovne škole u Požegi. Glavne uloge su odigrali učenici petog razreda Ivano Jurić i Luka Uršić te učenica šestog razreda Nika Marić. Također su se ovdje uključili i naši bivši učenici Fran Galović i Gabriel Rašić koji su posvjedočili o vrijednostima koje su dobili kao učenici Katoličke osnovne škole u Požegi. Prikaz je napisala i učenike pripremila učiteljica Anita Rašić.

Potom je uslijedio splet narodnih, slavonskih napjeva koje je izveo zbor prvih i drugih razreda pod vodstvom prof. Dore Knežević, uz koje su učenici trećih i četvrtih razreda, odjeveni u narodne nošnje, plesali folklorne plesove za što ih je pripremila učiteljica Ivana Mršić.

Nakon toga prisutnima se obratio ravnatelj Škole prof. Frano Barišić koji je pozdravio sve prisutne, a napose biskupa Antuna te je, između ostaloga rekao: “Danas slavimo 15 godina naše Katoličke osnovne škole u Požegi. 15 godina bogatih iskustava, znanja i prijateljstava koji su oblikovali naše živote. Ovo je poseban dan za nas jer označava kontinuirani rast i razvoj ne samo naše škole, nego i svake pojedine osobe koja je bila ili je dio naše školske zajednice.” Na koncu je zahvalio biskupu Antunu za vodstvo i neumornu podršku proteklih 15 godina. Potom predstojniku preč. Ivici Žuljeviću koji je svojom predanošću i vođenjem postavio temelj za razvoj i uspjeh naše Škole kao njezin prvi ravnatelj. Zatim preč. Želimiru Žuljeviću, drugom ravnatelju Škole, na njegovom predanom radu i doprinosu. Također, zahvalio je i Gradu Požegi te Požeško-slavonskoj županiji na kontinuiranoj podršci i suradnji. Posebne riječi zahvale uputio je učenicima i njihovim roditeljima na ukazanom povjerenju te na kraju i svim sadašnjim i bivšim djelatnicima na predanom radu.

Zatim se prisutnima obratio otac biskup Antun koji je, uz zahvalu na zanimljivom programu, svim učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima čestitao 15. obljetnicu rada Katoličke osnovne škole u Požegi te poželio još mnogo uspješnih godina uz vodstvo samoga Krista i zagovor sv. Josipa.

Program je završio napjevom “Krist danas i uvijeke” uz zvuke trube našeg bivšeg učenika Brune Jakovljevića.

Nakon programa upriličen je svečani domjenak za visoke uzvanike, djelatnike i prijatelje Škole u školskoj blagovaonici.