ČETVRTAŠI U ŠKOLI U PRIRODI

U srijedu 5. lipnja 2024.g. učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama Ivanom Mršić i Barbarom Mikulić te učiteljem Željkom Čolićem, uputili su se na višednevnu izvanučioničku nastavu – školu u prirodi u Srednju Dalmaciju.
Svoje putovanje započeli su posjetom Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle. Ovdje su obišli Memorijalni centar Nikole Tesle, Teslinu ispitnu stanicu kao i multimedijalni centar. Putovanje nastavljeno je prema Dalmaciji. Prvi grad koji su posjetili, bio je mali povijesni gradić Nin. Ondje su posjetili ninsku solanu kao i Muzej soli gdje su se upoznali s poviješću solane te procesom proizvodnje soli. Putovanje su nastavili prema Biogradu na Moru gdje su se smjestili u hotel.

Drugi dan putovanja započeo je posjetom Šibeniku. Tamo su posjetili Katoličku osnovnu školu u Šibeniku gdje ih je dočekala i ugostila ravnateljica Škole, s. Mandica Starčević. Bili su u učionicama 3. i 4. razreda gdje su se kratko podružili sa učenicima te se okrijepili u školskoj blagovaonici. Svoj put su nastavili u povijesnoj jezgri grada Šibenika. Vidjeli su katedralu sv. Jakova, gradsku vijećnicu, četiri bunara, kuću umjetnosti Arsen. Nakon obilaska Šibenika, uputili su se u Nacionalni park Krka. Vidjeli su brojne ljepote netaknute prirode nacionalnog parka: staru milnicu, etnografsku zbirku, staru hidroelektranu, Skradinski buk, te su prošetali poučnom stazom. Nakon ručka u restoranu Stari mlin, uslijedila je plovidba rijekom Krkom sa Skradinskog buka prema Skradinu. Nakon povratka u Biograd, kupali su se u hotelskom bazenu.

Svoj izlet učenici su završili obilaskom grada Zadra gdje su prošli povijesnom jezgrom grada. Tako su vidjeli poznate zadarske povijesne građevine i spomenike : Trg pet bunara, Foša, Kalelarga, benediktinski samostan, Forum sa crkvom svetog Donata, katedralu, pozdrav Suncu, morske orgulje. Puni dojmova i novih spoznaja, uputili su se u Požegu gdje su stigli u kasnim večernjim satima.