MISA ZAHVALNICA PRIGODOM ZAVRŠETKA NASTAVNE GODINE U POŽEGI

Na svršetku nastavne 2023./2024. godine požeški biskup Ivo Martinović predvodio je 19. lipnja 2024. u požeškoj Katedrali zahvalno euharistijsko slavlje za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije te učenike drugih škola grada Požege. S njim su koncelebrirali Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda te drugi svećenici vjeroučitelji u školi.

Pozdravljajući nazočne svećenike, ravnatelje, profesore, vjeroučitelje, učenike i djelatnike požeških osnovnih i srednjih škola, biskup ih je pozvao da u euharistijskom slavlju zahvale Bogu za mnoge darove i dobročinstva koja su primili. „Vi, dragi učenici, puno ste toga u ovoj školskoj godini primili od svojih učitelja kroz znanje, susrete i kroz sve ono što su vam oni svojim životom prenijeli. Dragi učitelji i ravnatelji, zahvaljujte Bogu što imate milost odgajati mlade i prenositi im ono što je važno za njihov život, a čime će oni sutra obogaćivati svoje bližnje, društvo, Crkvu i narod“, poručio je biskup Martinović.

U prigodnoj homiliji biskup je podsjetio kako je Božja riječ istovremeno jednostavna i duboka te nas Bog njome neprestano poučava i odgaja. Tumačeći starozavjetni izvještaj iz Druge knjige o kraljevima istaknuo je primjer Ilije proroka koji je bio pun Duha Božjega, borio se i zauzimao za ono što je Božje te je zaključio kako nam i danas trebaju takvi ljudi. Oslanjajući se na primjer Elizeja koji je želio nasljedovati svoga učitelja Iliju, biskup Martinović je upitao djecu: „Želite li biti poput vaših učitelja? Je li vas njihov duh, njihov stil rada i života privukao da ih nasljedujete? Elizej je želio puninu kao prorok Ilija. Želio je imati u sebi ono što je imao Ilija, Duha Božjega“, rekao je biskup te zaključio kako je za svakog učitelja važno da ga učenik želi nasljedovati. Potom se obratio učiteljima rekavši kako su i oni pozvani učiti od mladih koji su im povjereni jer svaki učenik u sebi ima nešto dragocjeno i veliko što Bog utiskuje u svako svoje biće.

Pri svršetku svete pričesti sudionici svete mise otpjevali su himan „Tebe Boga hvalimo“. Biskup je zahvalio svima za sudjelovanje, napose predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću, svem svećenicima i vjeroučiteljima, ravnateljima i djelatnicima škola što brinu za intelektualni, ali i duhovni rast povjerene im djece. Poželio je djeci i mladima da im ljeto bude ispunjeno sadržajima koji oplemenjuju njihova srca te da ih Duh Božji u svemu vodi, jača i pomaže.