Nacionalni „Tjedan školskog doručka“ pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Tako škole u Tjednu školskog doručka putem edukativnih i zabavnih aktivnosti podsjećaju na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi.
Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Obilježavanje nacionalnog „Tjedna školskog doručka“ veže se i uz Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada.
Svake godine „Tjedan školskog doručka“ ima odabranu temu pa je tako ove godine tema bila „Doručkom oko svijeta“, a s ciljem poticanja učenika na istraživanje doručaka u različitim kulturama, učenje o raznolikosti prehrane, ali i na zahvalnost školskim kuharicama i kuharima za njihov svakodnevni doprinos prilikom boravka učenika u školi.
U našoj smo školi imali priliku kušati bavarski, japanski, švedski, meksički i francuski doručak. Tako se na stolu našlo bavarsko pecivo i kobasice, rižina kaša s jajima, tortilja s piletinom i povrćem, kroasan, a najveće oduševljenje je bio švedski stol.
Uz to, učenici razredne nastave proučavali su kako bi trebao izgledati jedan kvalitetan doručak: sastojao bi se od žitarica, bjelančevina, voća, povrća i mliječnih proizvoda. Učenici predmetne nastave su na Satu razrednika izrađivali plakate proučavajući i istražujući što to njihovi vršnjaci jedu diljem svijeta.
Na samom kraju ovog našeg putovanja zahvalili smo se našim kuharicama što nam svako jutro pripremaju doručke izradivši za njih zid zahvalnosti te uručivši im cvijeće i diplome.


