DESETA GENERACIJA UČENIKA KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U POŽEGI PO PRVI PUT SJELA U ŠKOLSKE KLUPE

Katolička osnovna škola u Požegi započela je 3. rujna s novom nastavnom godinom. Tako je u Školu ušlo i za svoje klupe sjelo 319 učenika, a uz one već znane, stare učenike, u školske je klupe po prvi put sjelo i trideset i sedmero novih učenika, đaka prvaka desete generacije naše Katoličke škole.

Na ulazu u Školu prvašiće su dočekali njihovi prijatelji iz drugog razreda, njihove učiteljice Zrinka Bešlić i Monika Kir Petričević te novi ravnatelj Katoličke osnovne škole profesor Frano Barišić. Svi su ih redom pozdravljali i sa širokim osmjehom upućivali u prostoriju školske blagovaonice gdje je za njih i njihove roditelje upriličen prigodni program.

Početak programa uveličao je zbor Katoličke osnovne škole pjesmom Pjevat ću Gospodu svom pod dirigentskom palicom profesorice Ljube Šolić. Nakon toga je učenike i roditelje pozdravio novi ravnatelj profesor Frano Barišić i zaželio im dobrodošlicu. Rekao je kako je i on svojevrsni prvašić jer mu je ovo prvi dan na novoj dužnosti. Zahvalio je roditeljima na ukazanom
povjerenju što su djecu upisali u Katoličku osnovnu školu, rekavši im kako je uvjeren da su dobro odlučili jer je dijete u Katoličkoj školi učenik imenom i prezimenom, a ne samo broj. Izričući nadu i želju za uspješnom suradnjom učenika, roditelja i Škole na zadovoljstvo svih, riječ je predao osnivaču Škole, ocu biskupu dr. Antunu Škvorčeviću.

Biskup je upitao djecu jesu li se naspavali i jesu li dobro. Nakon što je dobio nekoliko različitih i sramežljivih odgovora, rekao je djeci da im upravo počinje jedno novo razdoblje života na koje je zazvao Božji blagoslov i izrazio nadu da će im isto biti jedan od najljepši perioda života. U šali je napomenuo kako mu se čini da su jutrošnje munje i gromovi svojevrsni pozdrav Neba novim đacoma prvacima. Potom je uputio riječ prisutnim roditeljima, predstavivši novog ravnatelja. Naglasio je da je Katolička škola posebna po odgojno-obrazovnom projektu utemeljenom na evanđeoskom poimanju čovjeka. Reko je da katolička škola nije privatna jer nije osnovana radi profita, a nije ni nekakva zatvorena sekta, nego otvorena ustanova koja prati školski program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, stavljajući na prvo mjesto odgoj prema Isusovu modelu. Još je spomenuo da katolička škola ima odgojno-obrazovnu zajednicu koja nastoji navedeni projekt provoditi i da pri tom važnu ulogu imaju roditelji koji surađuju s djecom i učiteljima kako bi se na taj način djeci omogućio rast u cjelovitosti njihova duhovno-tjelesnog bića. Po završetku biskupovih riječi izveden je splet recitacija i pjesama.

Na koncu programa je prvašima i njihovim roditeljima pedagoginja Draženka Rotim predstavila djelatnike Škole i učiteljice koje su potom prozvale djecu i povele ih svaka u svoj razred gdje je susret i završio kratkim druženjem.