Obilježavanje Biskupijskog dana i dodjela biskupijske medalje s poveljom zahvalnosti prof. Ljubi Šolić

U subotu, 22. rujna, proslavljen je Biskupijski dan o 21. godišnjici uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa mons. dr. Antuna Škvorčevića. Na proslavi Biskupijskog dana sudjelovali su i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi u zajedništvu sa svojim kolega iz drugih osnovnih i srednjih katoličkih škola na području naše Biskupije. Program je zamišljen i kao redoviti duhovno-formacijski susret katoličkih školskih djelatnika prigodom nove nastavne godine. Tim je prigodama u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske održan susret kojim je moderirao preč. Ivica Žuljević, predstojnik Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, koji je na početku pozdravio sve prisutne te predvodio molitvu Časoslova. Nakon toga je predstavio gosta predavača, dr. sc. Jasminku Buljan Culej, bivšu voditeljicu Eksperimentalne radne skupine za Kurikularnu reformu koja preko dvadeset godina radi na visokim pozicijama odgojno-obrazovnog sustava pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a inače je profesorica biologije.

Dr. sc. Buljan Culej progovorila je u svome predavanju o tome gdje se trenutno nalaze katoličke škole unutar odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Krenula je kronološki s početcima katoličkog odgoja i obrazovanja u RH, naglasivši da se prve katoličke škole otvaraju u 9. stoljeću, otvaraju ih benediktinci, a najstarija je započela s radom u sklopu benediktinskog samostana u Rižinicama kod Splita 852. godine. Nadalje nastavlja da je povijest katoličke naobrazbe u Hrvatskoj stara 1166 godina. Osim benediktinaca aktivni doprinos naobrazbi i školstvu u Hrvatskoj pružili su i dominikanci, franjevci, isusovci, pavlini te mnogi ženski redovi, primjerice sestre Franjevke, Milosrdne sestre svetoga Križa , sestre Klanjateljice Krvi Kristove i mnoge druge. Nasilan prekid ove bogate i vrijedne tradicije nastao je 1946. g. kada se odlukom tadašnjih vlasti ukida svekoliko katoličko školstvo u Hrvatskoj. Tada je zabranjeno djelovanje za više od 100 katoličkih dječjih vrtića, 90 osnovnih i 70 srednjih katoličkih škola. Ostalo je samo nekoliko katoličkih gimnazija za naobrazbu svećeničkih kandidata, ali im je 1948. ukinuto pravo javnosti. Stvaranjem samostalne Hrvatske države Katolička crkva započinje s obnovom svoje odgojne i obrazovne uloge u društvu. Pravo osnivanja i financiranja katoličkih škola temelji se na međunarodnim ugovorima sklopljenima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Po njima Crkva ima pravo osnivati obrazovne ustanove bilo kojega stupnja.

Profesorica Buljan Culej istaknula je da budućnost hrvatskoga društva ovisi o načinu školovanja i oblikovanju svakoga mladog čovjeka pa je zbog toga velika vrijednost postojanja katoličkih škola u hrvatskome društvu. Katoličke škole u suradnji s roditeljima (i starateljima) kao glavnim odgojiteljima, nastoje odgajati i obrazovati cjelovitu osobu djeteta pružajući vrsno obrazovanje ukorijenjeno u vrijednostima Evanđelja. Katoličke škole predstavljaju apostolat nade, obraćajući osobitu pažnju duhovnim, intelektualnim, emocionalnim i tjelesnim potrebama tisuća djece u Hrvatskoj. Katoličke su škole zajednice vjere gdje se svaki učenik potvrđuje kao osoba koja je stvorena na sliku i priliku Boga Oca. To su zajednice koje su usmjerene na Krista i koje nastoje pružiti najbolju duhovnu i akademsku formaciju za um, dušu i tijelo svakoga djeteta.

Hrvatske su obitelji prepoznale izvrsnost u području odgoja i obrazovanja koje nude katoličke škole. Potvrda povjerenja i prepoznavanja vrijednosti jasno se očituje u sve većem broju katoličkih škola u Domovini, a najbolji je primjer Požeška biskupija – zaključuje dr. sc. Buljan Culej.

Po završetku predavanja program proslave Biskupijskog dana nastavljen je u obližnjoj Katedrali sv. Terezije Avilske, a zaključen je euharistijskim slavljem koje je u zajedništvu s brojnim svećenicima predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Na koncu misnog slavlja otac biskup je zaslužnim vjernicima uručio biskupijsku medalju s poveljom zahvalnosti. Među nagrađenima se našla i gđa. Ljuba Šolić, profesorica glazbene kulture i voditeljica velikog i malog školskog zbora Katoličke osnovne škole u Požegi.

Čestitamo na ovoj velikoj nagradi i nadamo se da će ona biti još veći vjetar u leđa kako bi se naši zboraši i ubuduće vraćali s brojnih natjecanja okićeni zlatnim i srebrnim medaljama i plaketama!