Trećaši posjetili Orahovicu i Ružica grad

U utorak, 6. studenog 2018. godine učenici trećih razreda uputili su se na terensku nastavu u pratnji ravnatelja Frane Barišića, profesora Tomislava Miličevića te svojih učiteljica Barbare Mikulić i Ivane Mršić. Glavno odredište bio je gradić Orahovica.

Prva postaja bio je posjet Gradskom muzeju Orahovica u kojemu su učenici pogledali stalnu postavu koja predstavlja vrijednu arheološku građu prikupljenu tijekom dugogodišnjih istraživanja i iskopavanja Ružice – grada, čiji se ostaci nalaze u neposrednoj blizini Orahovice. O biljnom i životinjskom svijetu ovoga kraja koju riječ prenio nam je i ravnatelj škole Frano Barišić. Laganom šetnjom orahovačkim ulicama došli smo do crkve Našašća sv. Križa gdje nas je primio župnik Željko Strnak. Nakon nekoliko informacija o ovoj divnoj crkvi uslijedila je molitva i pjesma nakon koje nas je župnik počastio slatkišima.

Uslijedila je naša posljednja destinacija – Ružica grad. Laganom šetnjom po obroncima Papuka, iznad sela Duzluk smjestio se najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji.

Ova velebna utvrda nalazi se na 374 metra nadmorske visine, a njezine zidine protežu se na oko 8 000 metara kvadratnih. Profesor povijesti Tomislav Miličević ukratko je učenicima približio povijest i značenje ove utvrde, a najzanimljiiviji dio bile su legende koje su vezane za Ružica – grad.