Vukovar – da se nikad ne zaboravi i ne ponovi

U petak, 16. studenog 2018. prigodnim programom obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Dvorani svete Terezije Avilske. Uz prigodne pjesme školskog zbora pod vodstvom prof. Ljube Šolić, recitaciju učenika Gabrijela Rašića – Tu je nekad bio grad, kojega je uvježbala prof. Romana Thür, pogledali smo i dokumentarni film Bitka za Vukovar. Središnji dio programa bilo je svjedočanstvo gospodina dr. Dražena Đurovića, kojeg smo pozvali da s nama podijeli svoje osobno iskustvo i sjećanje na vrijeme provedeno na vukovarskom ratištu u čiju obranu se kao student dragovoljno priključio te ratne 1991.g.

Po dolasku u Slavoniju u rujnu 1991. našao se u selu Bogdanovcima usred napada, mjesto je obranjeno, ali je trebalo je pomoći ranjenicima. Zbog toga njih nekoliko osniva sanitetsku bazu u Bogdanovcima, a sljedećih mjesec i pol proteklo je u stalnim borbama i zbrinjavanju ranjenika. Sve do 10. studenog 1991. kada su pali Bogdanovci, a Vukovar se našao u potpunom okruženju neprijateljske vojske. Gospodin Đurović pomaže u izvlačenju ranjenika, te se noću 11. studenog njih nekoliko iz okupiranih Bogdanovaca preko polja povlače u Nuštar odakle su se spasili.

Gospodin Đurović ističe da ga je kao mladića odlazak na vukovarsko ratište potaknulo – domoljublje, te da mu je iskustvo rata u Bogdanovcima promijenilo život. A mi mu zahvaljujemo što je s nama podijelio to iskustvo i potrudio se da žrtvu grada heroja dostojanstveno obilježimo i nikada ne zaboravimo.

Program su osmislili i pripremili učenici geografske grupe s nastavnicom Davorkom Olić Mikić.