KRENULI ZDRAVOZUPCI

Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije na inicijativu mladog doktora dentalne medicine Marija Jakobovića iz Požege, nositelja tima dentalne medicine Doma zdravlja, osmislili su zajedno preventivni zdravstveni projekt za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole. Partnera u projektu su našli u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, a projekt će se provoditi od studenog do svibnja u ovoj školskoj godini u četiri razreda kao pilot projekt. Cijeli projekt ima za cilj kroz igru, zanimljive bojanke i preventivne preglede oralnog stanja učenika, podići na viši nivo oralno zdravlje u najmlađih učenika.

– Projekt sam osmislio i pokrenuo, a ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su cijeli projekt financijski podržali do cijele provedbe koju smo upravo započeli. Na ideju sam došao zbog toga što je Hrvatska na zadnjem mjestu u Europi po stanju oralnog zdravlja, znači stanje s karijesom i stanjem plomba nam je daleko najgora u EU. Najveći broj pokvarenih i izvađenih zubi u EU imamo mi, pa sam došao na ideju da barem kod onih najmlađih učenika to pokušamo nekako promijeniti. Oni će to najlakše prihvatiti, jer sve znanje djeca u toj dobi najlakše upijaju, poput spužve. Mislim da moramo mi u lokalnoj zajednici to najprije pokušati, jer program koji se provodi Ministarstvo na nacionalnoj razini ide za time da kroz jednu zubnu putovnicu svake četiri godine samo evidentiramo i bilježimo to loše stanje a ništa ne radimo da ga promijenimo, ne educiramo djecu, ne popravljamo to loše oralno stanje – kaže stomatolog Jakobović, koji je kroz projekt osmislio maskotu Zdavozubca, igračke s kojima se djeca uče kako ispravno upotrebljavati i četkati zube, bojanke gdje djeca uče sve o oralnom zdravlju, a na kraju i poklone koje je riješio s sponzorima za zubnu pastu, četkice i ostalo. Za djecu u razredima organiziraju pregled, koji će ponoviti nekoliko puta ali i djelovati da se sve uočeno stanje na zubima i promijeni. Djeca će dobiti i upute za roditelje sa stanjem oralnog zdravlja i potrebama za promjenu lošeg stanja u bolje, pa će svakako to utjecati i na promjenu ponašanja kod roditelja.

– Zadovoljan sam da je naša škola bila domaćin ovom projektu da pokušamo podići stanje oralne higijene i svijesti na razini škole. Nadam se da će projekt u potpunosti uspjeti i daljoj suradnji u narednim godinama, pa i da svoja iskustva prenesemo i drugim školama – istakao je ravnatelj Katoličke osnovne škole, Frano Barišić.

– Projekt provodimo kao pilot projekt a nazvali smo ga „Zdravozubci“. U projektu smo po prijedlozima učenika Katoličke osnovne škole kreirali i izradili našu maskotu „Superzubko“. Kako je Dom zdravlja je primarni nositelj zdravstvene zaštite u Požeško-slavonskoj županiji raditi na preventivi, jer svaka kuna uložena u preventivu kasnije se sedam puta vrati kroz manje troškove liječenja u zdravstvenom sustavu. Uočili smo problem oralne higijene i stanja zubi kod djece prvih i drugih razreda, jedan strah kod djece od doktora dentalne medicine, stoga smo pokušali odmah aktivno uči u školski sustav. Kroz ovaj pilot projekt sada smo krenuli sa 80 učenika, a po njegovom završetku i dobrim rezultatima, proširit ćemo ga i na ostale osnovne škole te zapravo kandidirati pri Ministarstvu za što šire provođenje. Na kraju projekta ćemo dva najbolja razreda s najboljim postignutim rezultatima u poboljšanju oralnog stanja odvesti na jednodnevni izlet na Jankovac u Park prirode Papuk – istakao je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki koji smatra da će upravo u ovom dobu odrastanja djece postići najviše kroz ovaj projekt.

– Iako Zavod za hitnu medicinu izravno ne sudjeluje u ovom obliku zdravstvene zaštite, smatramo da sve što doprinosi boljoj kvaliteti zdravstvene zaštite doprinosi svima pa i nama. Stoga smo i mi odmah prihvatili i podržali ovaj projekt, ali isto tako i druge javno zdravstvene projekte na području Požeško-slavonske županije – rekao je ravnatelj hitne službe Fabijan Barišić.

Djeca su po prvim reakcijama jako dobro prihvatila ovaj projekt, bez straha su se odazvali na preventivni pregled, odmah prionula bojanju bojanki, pokazala na „Superzubku“ kako se treba pravilno upotrebljavati četkica za zube. Pokazali su da zapravo dobro znaju da treba brinuti o svojim malim zubićima i zadržati njihovo dobro stanje.

(AGM Kruna)