OSMI RAZREDI NA TERENSKOJ NASTAVI POVIJESTI U VUKOVARU

U ponedjeljak, 26.11.2018. osmi su razredi odradili terensku nastavu povijesti odlaskom u Grad heroj. U Vukovar su stigli oko osam sati ujutro u pratnji svojih razrednika Ivana Šarića i Dunje Šaro-Vojvodić, te profesora povijesti Tomislava Miličevića i ravnatelja Frane Barišića.

Učenici su u vukovarskoj vojarni najprije imali predavanje o Domovinskom ratu i ratnim stradanjima u Vukovaru od kraja kolovoza 1991. godine do pada Vukovara 18. studenog 1991. Potom su se upoznali s vojnom opremom i vozilima kojima su se služili hrvatski branitelji u borbama na vukovarskom području. Zatim su se zaputili na Trpinjsku cestu gdje je uništen najveći broj neprijateljskih tenkova u borbama, te obišli Spomen dom hrvatskih branitelja. Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. bila je najupečatljivije mjesto stradavanja i patnji hrvatskog naroda u ratom zahvaćenom Vukovaru.

Tamo su svjedočili koliko je neljudski bio nametnuti nam rat. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata učenici su se poklonili i pomolili svim vukovarskim žrtvama. Nakon groblja su se uputili u Spomen dom Ovčara – bivši hangar u kojeg su dovezli ranjenike i zaposlenike iz Vukovarske bolnice, te ih na kraju tijekom noći kriomice odvozili i ubijali na mjestu gdje je kasnije otkrivena masovna grobnica.

Poslije ručka uputili su se u rodnu kuću Lavoslava Ružičke gdje su sudjelovali u Školi mira i kvizu znanja. Katolička osnovna škola u Požegi je u konkurenciji četiri škole zauzela odlično drugo mjesto.