Susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Prije početka nastave drugoga polugodišta u subotu, 12. siječnja 2019. u organizaciji Ureda za katoličke škole u Požegi je održan susret djelatnike katoličkih škola Požeške biskupije predvođenih ravnateljima iz Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici te iz Katoličke osnovne škole u Novskoj. Susret je sazvao i njime ravnao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, a na njemu je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević, osnivač škola.

Program je u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske započeo molitvom. Potom je predstojnik Žuljević pozdravio nazočne, predstavio hodogram susreta i predao riječ biskupu Škvorčeviću. Pozdravljajući nazočne ravnatelje, profesore, učitelje i druge djelatnike katoličkih škola i zaželjevši im blagoslovljenu novu godinu, biskup im je zahvalio za žrtvu i ljubav koju ulažu u mladi naraštaj. Spomenuo je kako mu je drago što tijekom minula tri tjedna božićnog ferja nisu praznovali, te se iznutra ispraznili, nego su svetkovali i svoje učiteljsko srce ispunjali neiscrpivim sadržajem Božića sa svom njegovom ljepotom, dubinom, svjetlošću i snagom. Rekao je da mu je osobno veoma stalo do toga da se oni kao učitelji u katoličkim školama osjećaju dobro, dapače izvrsno i ponosno zato što su u službi – ne nekoga svoga – nego Božjeg projekta o čovjeku, kao biću koje ne živi kao izolirani pojedinac, nego u odnosu prema Bogu, roditeljima i drugim ljudima, i koje traga za konačnošću i smislom svoga postojanja. Rekao je da mu je draga sintagma »škola za život« kojom Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastoji unaprijediti školstvo u Hrvatskoj, ali je ustvrdio da ona nije dovoljno životna ukoliko odgoj i obrazovanje učenika u školama svede na njihovo informatičko osposobljavanje, da budu što funkcionalniji i kompetentniji na virtualnom području suvremenih tehnologija i vještina.

Naglasio je da katoličke škole žele biti za život na taj način da učenike osposobljavaju da budu vrsni stručnjaci ali još više vrsni ljudi. Time što je Božji Sin postao čovjekom, on nam je poručio kako biti čovjek nije tek neki usputni podatak, nego silno važna činjenica. Djeci i mladim u kojima otkrivamo ljudsku izvornost i ljepotu, želimo u katoličkim školama omogućiti da se razvijaju i rastu u svojoj osobnosti i ljudskosti. Onoliko će naše katoličke škole biti za život, koliko učitelji svojim učenicima budu prenijeli vrijednosne sadržaje koje nose u sebi, ustvrdio je biskup. Pozvao je nazočne da u svom učiteljskom poslanju njeguju osobnu blizinu prema svojim učenicima i njihovim roditeljima po primjeru Isusa Krista, koji je – postavši čovjekom – posvjedočio da sreća nije imati nešto, nego biti čovjek, i to što potpunije i istinskije. Poželio je školskim djelatnicima da zajedno s djecom i mladima uz Božju pomoć tijekom 2019. rastu u čovještvu.

Središnji dio prvoga dijela bilo je predavanje koje je održala istaknuta djelatnica u srednjem školstvu, bivša ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu te bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić na temu „Uloga učitelja u (katoličkoj) školi“. Na početku svoga izlaganja čestitala je i pohvalila požeškog biskupa Antuna Škvorčevića za istaknuto djelovanje na području obrazovanja te u postotku gledano za osnivanje najvećeg broja katoličkih škola na području jedne biskupije. Za uzor je postavila Slovačku koja je po broju i sastavu stanovništva slična Hrvatskoj, a ima više od 100 katoličkih škola.

Nadovezujući se na govor biskupa Škvorčevića prof. Vokić je najveći naglasak u svome predavanju stavila na odgoj usmjeren prema cjelovitosti čovjeka te je istaknula nekoliko vrijednosti koje u svom radu učitelji trebaju posjedovati i promicati. Prioritet odgoja, nastavila je prof. Vokić, treba biti humano zajedništvo bez interesa koje se tijekom obrazovanja sve više razvija kod učenika, ako ga posjeduju i promiču učitelji. Učenici cijene znanje i stručnost, ali prije svega kod učitelja prepoznaju i cijene pravednost. Predavačica je naglasila kako učitelj prenosi vrijednosti na mlade najviše vlastitim primjerom i to na području znanja, ponašanja i odijevanja. Gotovo svaku tezu iskusna je predavača potvrđivala brojnim i nerijetko humorističnim primjerima.

Osvrnuvši se na aktualno stanje društva i školstva prof. Vokić je istaknula i neke od izazova današnjeg odgoja kao što su urušeni autoriteti, emocionalna nezrelost i hladnoća učenika, otežana suradnja s roditeljima, razorna moć medija i sl. Posvijestila je činjenicu kako je profesorski poziv upravo zbog toga osobito privilegiran jer škola je mjesto gdje se odgaja. Učitelj koji odgaja s ljubavlju i razumijevanjem može djeci i mladima u tim trenucima biti oslonac i potpora. Obrazovanje i odgoj ostavljaju neizbrisiv pečat i trag koji mladi ljudi nose u život i dalje ga prenose na svoju djecu, stoga je učiteljstvo povijesna zadaća i odgovornost. Potaknula je učitelje da iz učenika izvuku najbolje, da ih podržavaju i raduju se zajedničkim susretima u i izvan škole. Na svršetku predavanja prof. Ljilja je poručila nazočnima kako su oni budućnost domovine te je zaključila riječima Svetoga Oca Franje: „Samo hrabro naprijed!“

Nakon kratkog predaha na programu je bilo predstavljanje rada Povjerenstva za izradu plana i programa katoličkih škola koje je oblikovao Nacionlani ured za katoličke škole. O izradi kurikuluma za sve predmete u tim školama progovorila je glavna koordinatorica Povjerenstva Jasminka Buljan Culej. Predstavila je dosadašnji rad i zalaganje entuzijastičnih profesora te je pojasnila kako će njihovi prijedlozi biti dostavljeni svim katoličkim školama i naposljetku dostavljeni Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na odobrenje. Temeljni cilj izrade kurikuluma je odgoj cjelovitih osoba, a gospođa Buljan Culej je istaknula kako je izrada kurikuluma izvanredna prilika za utvrđivanje identiteta katoličkih škola te za jačanje nacionalnog identiteta. Na kraju je pozvala ravnatelje škola i sve djelatnike na aktivno sudjelovanje i suradnju pri izradi kurikuluma.

Predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević ravnao je tematskom raspravom koja je slijedila, a potom je podsjetio nazočne na važnija događanja u Biskupiji na odgojno-obrazovnom području. Privode se kraju građevinski radovi i dogradnja škole u Virovitici koja bi do početka sljedeće nastavne godine trebala biti u potpunosti obnovljena. Budući da Katolička osnovna škola u Požegi obilježava desetu godinu postojanja, pozvao se sve nazočne da im iskažu podršku odazivom na prigodne programe i svečanosti proslave. Potaknuo je sve koji su u mogućnosti da u uskrsnom tjednu ove godine sudjeluju na Biskupijskom hodočašću u Poljsku.

Na kraju rasprave biskup Škvorčević je zahvalio profesorici Buljan Culej na spremnom odazivu i prihvaćanju obveze koordiniranja izrade kurikuluma za katoličke škole i na izlaganju koje je održala.

Drugi dio susreta bio je duhovne naravi. Marijan Pavelić, vjeroučitelj iz Katoličke gimnazije u Požegi predvodio je u Katedrali sv. Terezije Avilske euharistijsko klanjanje uz učešće predstavnika iz svih pet katoličkih škola i molitveno sudjelovanje nazočnih djelatnika.

Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem u blagovaonici i prostorima Katoličke osnovne škole u Požegi.