Čovječe, spomeni se da si prah i da ćeš se u prah vratiti!

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 6. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja a koncelebrirali su svećenici djelatni u sustavu katoličkih škola Požeške biskupije, središnjih biskupijskih ustanova te Župe sv. Terezije Avilske. Na misi su sudjelovali djelatnici i učenici požeške Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije.

Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup je rekao kako ćemo se danas na Čistu Srijedu ili Pepelenicu, kad započinjemo korizmeno vrijeme, znakovito posuti pepelom i posvjedočiti da u nama postoje nemoći s kojima mi ne možemo ništa učiniti, ali može Bog koji nas je stvorio iz praha zemaljskog i naše tijelo u smrti vraća u prah da bi nas snagom Isusova uskrsnuća podigao iz groba te našu jedinstvenu i neponovljivu osobu uspostavio u puninu vječnog života. Pozvao je nazočne da zamole Gospodina da im pomogne iznutra se čistiti tijekom korizme.

U homiliji biskup je zapodjenuo dijalog s nazočnim učenicima, pitajući ih jesu li se jutros umili i oprali, te jesu li u školi zatekli čiste učionice i sanitarne prostorije. Podsjetio ih je kako je zbog zdravstvenih razloga važno paziti na osobnu higijenu, održavati čistim naše tijelo i prostore u kojima boravimo. No, naglasio je kako nas današnji dan svojim nazivom »Čista srijeda« podsjeća da postoji čistoća i na dubljoj razini našeg postojanja, te da je važno održavati čistim naše srce, nutrinu našeg bića. Kazao je da naviještena misna čitanja govore baš o takvoj čistoći. Na temelju prvog čitanja u kojem prorok Joel upozorava svoje sunarodnjake na opasnost da im srce postane nečisto, biskup je ustvrdio kako nečistim rukama unosimo bolest u tijelo koje nam liječnici pomažu ozdravljati, a nečistim srcem prenosimo bolest na razini našega duha koji može izliječiti samo Bog. Prorok Joel poručuje svojima kako je Bogu stalo do toga da budemo bića čiste nutrine, te poziva da «razderu srca», to jest da se pokajanjem i obraćenjem vrate Bogu te mu otvore mogućnost da nas on svojim praštanjem i milosrđem ozdravi. Biskup je dodao kako je prorokov poziv važan za sve nas i da je liječenje našeg srca važna korizmena zadaća oko koje se treba truditi.

Pored toga biskup je kazao sudionicima slavlja da kroz navedena korizmena djela svoja srca ranjena zlom otvaraju Isusu Kristu moćnom očistiti ih i pomiriti s Bogom, o čemu govori sv. Pavao u današnjem ulomku iz Poslanice Korinćanima. Potaknuo je učenike da se ove korizme međusobno natječu, ne toliko u znanju kao prije nekoliko dana kad su se u njihovim školama održavala biskupijska natjecanja iz vjeronaučnog znanja, nego u dobroti i plemenitosti, da se natječu tko će od njih postom, molitvom i milodarom biti uspješniji u pobjeđivanju vlastitih ovisnosti. Poželio je da im po zagovoru Isusove Majke bude blagoslovljeno sve što će ove korizme nastojati činiti za svoje vlastito dobro.

Nakon homilije uslijedio je obred pepeljenja, kojem su sabranim i pobožnim srcem pristupili učenici i drugi nazočni vjernici. Pjevanje na svetoj misi predvodili su zborovi Katoličke osnovne škole pod vodstvom profesorice Ljube Šolić.