SVEČANI PROGRAM PRIGODOM 10. OBLJETNICE I DANA KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U POŽEGI

Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2009. požeški biskup dr. Antun Škvorčević potpisao je Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole u Požegi. Od tada se na spomenuti datum obilježava Dan škole, a svetoga se Josipa štuje kao njezina zaštitnika. Ovogodišnji Dan škole bio je ujedno i prigoda da se proslavi i deseta obljetnica osnutka i djelovanja Katoličke osnovne škole u Požegi.
Tom je prigodom u utorak, 19. ožujka 2019. u večernjim satima upriličen svečani program u Dvorani sv. Terezije Avilske, koji se sastojao od glazbenog i dramsko-scenskog dijela.

Za glazbeni dio programa pobrinula se je profesorica Ljuba Šolić koja je sa svojim velikim i malim zborom i uz glazbenu pratnju Filipa Petrovića, na početku programa izvela splet od sedam pjesama.

Potom je uslijedio centralni dio programa, dramsko-scenski prikaz osnutka i desetogodišnjeg djelovanja Škole. Tekst prikaza pod nazivom Ad litteram napisala je učiteljica Anita Rašić koja je, uz pomoć profesorice Marijane Ćorluka, osmislila i scenografiju te uvježbala glumce. Zanimljiva je činjenica da su se među glumcima, osim sadašnjih učenika Katoličke osnovne škole u Požegi, našli i bivši učenici prve i druge generacije Škole, koji trenutno pohađaju Katoličku gimnaziju.

Radnja počinje idejom oca biskupa o osnutku Katoličke osnovne škole te imenovanjem vlč. Ivice Žuljevića za njezina prvog ravnatelja. Potom su gledatelji imali priliku pratiti razne zgode iz života Škole, od pronalaženja djelatnika i otvaranja Škole preko odgojno-obrazovnog procesa i načina na koji se on odvija u Školi, sve do promjene ravnatelja i najzanimljivijih detalja iz vremena njihova službovanja, prvo vlč. Želimira Žuljevića, a zatim prof. Frane Barišića. Snažni dijelovi unutar predstave su bili i monolozi koji su predstavljali vrline sv. Josipa prema kojima se nastoje odgajati i učenici Katoličke osnovne škole (tišina, molitva, domovina, hrabrost). Na kraju prikaza predstavljen je i novi logotip Škole, tri stupa na kojima ona počiva, a to je zajednica obitelji, Škole i Crkve što čini snažan temelj za još mnogo desetljeća i stoljeća Katoličke osnovne škole u Požegi.

Po završetku prikaza prisutnima se obratio ravnatelj prof. Frano Barišić koji je najprije pozdravio osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića te mu zahvalio za sva nastojanja i sve dobro koje čini i kojima prati rad Katoličke osnovne škole. Potom je pozdravio svoje prethodnike preč. Ivicu Žuljevića, prvoga ravnatelja Škole te vlč. Želimira Žuljevića, drugoga ravnatelja. Obojici je zahvalio na dobrim temeljima koje su mu ostavili, a na kojima počiva Škola. Zahvalio se zatim i gradonačelniku grada Požege Darku Puljašiću te požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za svu potporu koju pružaju u radu Škole i izvanškolskih aktivnosti. Pozdravio je i zahvalio svoje dojučerašnje kolege, djelatnike Katoličke gimnazije na čelu s ravnateljem Ivicom Bedeničićem, za nesebičnu pomoć kako u ovom projektu, tako i u cjelokupnom radu Škole. Spomenuo se potom sv. Josipa – zaštitnika Škole te poželio da nam svima njegove vrline budu smjernice za rad u Školi, ali i u svakodnevnom životu. Govor je završio čestitavši svima, a napose ocu biskupu 10. obljetnicu Katoličke osnovne škole u Požegi.

Na koncu se prisutnima obratio i sam osnivač Škole, požeški biskup dr. Antun Škvorčević. On je čestitao učenicima na zanimljivo osmišljenom programu kojega su izveli iz svoje perspektive, onako kako su oni doživjeli i proživjeli proteklih deset školskih godina. Potom se obratio roditeljima i zahvalio na podršci i povjerenju te hrabrosti što su svoju djecu dali i povjerili jednoj novoj školi, školi koja želi oblikovati mladoga čovjeka prema modelu Isusa Krista. Naglasio je da roditelji, njihova djeca i djelatnici Škole čine jednu veliku obitelj u zajedništvu i sa katoličkim školama u Virovitici i Novskoj. Na kraju se obratio djelatnicima na čelu s ravnateljem i rekao: „Neka je uspješno sve što ćete dalje nastojati u našim školama. A što ćete nastojati? Rasti, onako kako smo sinoć razmišljali slaveći svetu misu. Neka Bog blagoslovi sve ono što dalje slijedi u sljedeće desetljeće.“

Program je završio prigodnim domjenkom i druženjem u blagovaonici Katoličke osnovne škole u Požegi.