JEDANAESTA GENERACIJA UČENIKA PO PRVI PUT SJELA U SVOJE ŠKOLSKE KLUPE

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine započela je nova nastavna godina. U Školu se vratilo nešto manje od 300 starih učenika, a Katolička osnovna škola u Požegi ove je godine upisala u prve razrede rekordan broj učenika, tako da jedanaesta generacija učenika naše Škole broji čak 45 đaka prvaka. Njih je u zajedništvu s učiteljima srdačno na ulazu u Školu dočekao i pozdravio ravnatelj prof. Frano Barišić nakon čega je upriličen i svečani program u školskoj blagovaonici, na kojemu je bio prisutan i osnivač Škole, požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

Program je započeo s nekoliko prigodnih pjesama koje je pod ravnanjem prof. Ljube Šolić izveo mali školski zbor. Potom je uslijedilo nekoliko isto tako prigodnih igrokaza i recitacija koje su izveli sada već veliki učenici drugih razreda koje su pripremile njihove učiteljice Zrinka Bešlić i Monika Zaočević.
Zatim se prisutnima obratio ravnatelj Škole prof. Frano Barišić koji je zahvalio roditeljima na povjerenju iskazanom upisavši djecu upravo u Katoličku osnovnu školu. U uvodu je pripremio nekoliko pitalica za đake prvake, na koje su oni spretno odgovarali, ali je naposljetku Naglasio je da se u našoj Školi, osim znanju, velika važnost daje krepostima i duhovnosti, a upravo je to putokaz prema Onome koji je jedini pravi Put.

Na koncu se prisutnima obratio i preuzvišeni biskup Antun Škvorčević koji se odmah na početku obratio učenicima riječima ohrabrenja. Pohvalio je drugaše koji su prigodnim programom, pjesmom i recitacijama predstavili školu kao lijepo mjesto. Posvijestio je djeci kako su oni čudesni dokaz Božjega postojanja. “To da je dva plus dva četiri nismo mi izmislili, nego postoje neke zakonitosti koje je odredio Bog. Naša škola ne želi samo učenje, nego puno više. Čudo je Božje da ste se vi rodili, a to znači da postoji netko tko računa s vama i tko vas voli. Tu su i vaši roditelji koji vas vole i koji vas nastoje pratiti na svakom vašem koraku.”

Nakon dijaloga s prvašima, biskup Škvorčević uputio je riječi zahvale i roditeljima kazavši:”Niste se samo vi pisali u školu nego i vaši roditelji. Dragi roditelji, pridružujem se riječima ravnatelja Barišića pa vas od srca pozdravljam i čestitam što ste se opredijelili za najbolje, za život, za djecu i time otvorili mogućnost da svoje životne energije ulažete u ono najbolje, jedno ljudsko biće. Kada mlado ljudsko biće raste, izgrađuje se, oblikuje kao neponovljiva i jedinstvena osoba, to je nešto najveće što se može dogoditi na ovoj zemlji. Zahvaljujem vam za to dragocjeno služenje.”
Naposljetku je pozvao sve nazočne da školu učine lijepim mjestom: “Škola može biti jako lijepa ukoliko vi budete svaki dan jedni druge voljeli, jedni drugima se radovali i povezivali se međusobno u jedno zajedništvo koje ja volim nazivati obitelj. U školi ste članovi velike školske obitelji” kazao je biskup i zaključio: “Radujem se da možemo s vama podijeliti i pomagati vam da budete veliki ljudi. Velik se postaje po onome što ćete ostvarivati u svome srcu. Želim vam da rastete i zaista budete veliki po srcu. Neka Bog blagoslovi sve ono što ćete nastojati raditi u prvoj, a onda i u svim nadolazećim godinama.”

Po završetku programa pedagoginja Draženka Rotim predstavila je djelatnike Škole, učiteljice iz produženog boravka Marijanu Đuričić i Ivu Flajsig te učitelje koji će učiti prvašiće, a to su Željko Čolić i Mateja Novak. Oni su na koncu prozvali učenike i poveli ih u svoje razrede.
Svojim starim i novim učenicima djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi žele blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu!