Za petaše Škola za život na OPG-u

U jutarnjim satima u četvrtak 12. rujna, učenici 5. a i b razreda sa svojim razrednicima, vjeroučiteljicom i ravnateljem, uputili su se u posjet Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Došen u Oljasima. Po dolasku u Oljase, srdačno su nas na svom poljoprivrednom imanju dočekali supružnici Došen, gđa Ljubica i g. Zdenko koji su nam pokazali imanje i upoznali nas s poslovima koje tamo obavljaju. Potom smo se svi uputili u voćnjak s ekološkim uzgojem različitog voća od kojih prevladavaju šljive.

Naš zadatak bio je skupljanje, i naravno kušanje, ekološki uzgojenih šljiva, koje smo potom otkoštavali, samljeli, te od njih pekli džem. Dok je tekao dugotrajan proces naizmjeničnog miješanja i pečenja džema, učenici su se družili, igrali i kušali – šljivoladu – neobičan džem od šljive i čokolade koji je pripremila gđa Ljubica. Na kraju je svaki učenik dobio i kući ponio teglicu džema kojeg su sami pripremali. S osjećajem zahvalnosti za plodove zemlje i ponosni na svoj rad u popodnevnim satima vratili smo se u Požegu.

Ovom prilikom zahvaljujemo srdačnim domaćinima obitelji Došen na gostoprimstvu i ugodno provedenom, te nadasve plodonosnom terenskom radu.

Davorka Olić Mikić, prof.