ZAZIV DUHA SVETOGA ZA POŽEŠKE ŠKOLARCE

U ponedjeljak, 16. rujna požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodio je u katedrali sv. Terezije Avilske misno slavlje zaziva Duha Svetoga na početku nove školske godine za učenike požeških osnovnih i srednjih škola.
Na početku svete mise pozdravio je učenike, napose prvašiće Katoličke osnovne škole te je napomenuo kako su se svi sabrali u Katedrali kako bi posvjedočili da ne pripadaju samo školskoj obitelji, nego i velikoj Isusovoj obitelji koja se zove Crkva, koja na svoj način, prvenstveno molitvom, sudjeluje u odgoju i obrazovanju učenika. –Želimo na početku nove školske godine moliti Duha Svetoga da u vašim srcima uvijek bude dovoljno Božje snage koja vas pokreće na dobro i pomaže da budete dobri učenici – kazao je u pozdravu biskup.

U homiliji se biskup prvo obratio prvašićima pitanjem jesu li naučili brojke i slova na što su oni potvrdno odgovorili, a biskup je kazao kako je važno upoznati svijet oko nas. – Najvažnije pitanje je kako ću naučiti tko sam ja. Svako od nas posjeduje onu dimenziju svoga bića koju nazivamo srce. Upoznati sebe baš tim putem, putem srca to je najvažnija stvar. Sam upoznati sebe, nije dovoljno, ali kad postoje drugi koji ti pomažu upoznati sebe, to je najljepše.- Rekao je kako Isus zna čovjeka u dno njegove duše i srca. Isus može prodrijeti u dubinu ljudskoga bića da ono što je umrlo u nama može oživjeti. On može izliječiti ono što je bolesno u ljudskom srcu i savjesti. –Mi smo, djeco, počeli umirati onda kad se je naše srce ohladilo i u njega se nastanila nemoć ljubiti. Kad ti ljubiš, kad živiš za drugoga, ti se digao na neku visoku razinu postojanja. To je Božja razina!

Dragi učenici, učite kako rasti kao čovjek, ne samo znati neka područja znanstvenih postignuća jer sreća nije imati znanja ili imati materijalne stvarnosti. Sreća je uvijek biti čovjek! Želimo danas zamoliti Isusa Krista da bude blizu vašem razumu Njegovim svjetlom Duha, da bude blizu vašem srcu opet tim istim svjetlom Duha Svetoga i snagom njegovom. Želim vam svima blagoslovljenu novu školsku godinu, da vi učite o stvarnostima oko sebe, a još više da učite tko ste vi i da imate u ovoj školskoj godini dobre učitelje, roditelje i prijatelje koji će vam pomagati da činite ono što je za vas najbolje, ali posebno ćemo moliti da bude s vama i među vama Onaj koji vas može izdići daleko više na razinu života nego bilo tko drugi – zaključio je biskup.
Na koncu je biskup Antun zahvalio učiteljima i vjeroučiteljima škola, na čelu s ravnateljima, za sve ono što će učiti i ove školske godine kako bi u mladim ljudima rastao život u Božjem svjetlu, amlade je pozvao da mole i pomažu jedni drugima.

Pjevanje na svetoj misi animirao je zbor učenika Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem prof. Ljube Šolić, dok je psalam pročitala naša učiteljica Marija Đuričić.