Proslavili Biskupijski dan

U subotu 21. rujna 2019. godine u Požegi je održan Biskupijski dan o 22. obljetnici uspostave Požeške biskupije. Na biskupijskom su danu uz ostale nositelje pojedinih službi u spomenutoj mjesnoj crkvi, sudjelovali i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi u zajedništvu s djelatnicima drugih katoličkih škola na području Biskupije.

Program biskupijskog dana započeo je molitvom Trećeg časa svih sudionika u požeškoj Katedrali, gdje im je uvodnu riječ uputio požeški biskup Antun Škvorčević. Među ostalim je kazao: „Čestitam vam 22. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i svima zahvaljujem za evanđeosku zauzetost, vjernost i suradnju u pastoralu na mjestima vašeg poslanja. Svi vi koji imate određene službe u našoj mjesnoj Crkvi okupili ste se u Požegi na čelu s dijecezanskim biskupom i svećenicima kako biste očitovali zajedništvo što ga u nama ostvaruje Duh Sveti, obnovili se u svijesti krsnog poslanja, promislili na zborovanjima o konkretnim zadaćama koje su vam povjerene te u svojim župama i na drugim mjestima svoga djelovanja novom snagom živjeli i svjedočili Isusovo evanđelje.

Ovaj Biskupijski dan ima posebnu snagu jer se odvija na blagdan sv. Mateja, Apostola i Evanđelista te prigodom đakonskog ređenja bogoslova Mateja Silukovića.“Biskup je potom istaknuo: „Poznato vam je da je papa Franjo o 100. obljetnici Apostolskog pisma Maximum Illud pape Benedikta XV. – kojim je dao novi poticaj za misijsko djelovanje Crkve – proglasio ovogodišnji listopad Izvanrednim misionarskim mjesecom pod geslom ‘Kršteni i poslani’. Polazeći od učenja II. vatikanskog sabora da je Crkva ‘po svojoj naravi misionarska’ (AG 2), vjernici su pozvani prožimati misionarskim duhom sav život i pastoral, imati na srcu naviještanje evanđelja i preobražavati župne zajednice u misionarsku i evangelizacijsku stvarnost te njegovati ljubav za misije Ad gentes, koja je svojevrsna strast za Isusa i njegovu Crkvu.“ Potom je dodao: „Ovim Biskupijskim danom otvaram za našu Biskupiju Izvanredni misionarski mjesec! Želimo poraditi na svom pastoralnom obraćenju, koje se po papi Franji sastoji u tome da djelujemo iz uvjerenja kako je Crkva poslana služiti čovjeku, navješćujući mu spasenje. Pastoralno obraćenje je prvenstveno u tome da ne čekamo ljude da dođu k nama i prigovaramo kako ih nema, nego da se otvorimo prema njima, idemo im ususret ondje gdje žive, krenemo na rub društva i svjedočimo Isusa Krista.

Potom su u skladu s programom Biskupijskog dana uslijedila zborovanja pojedinih skupina. U Dvorani sv. Terezije Avilske okupili su se svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije. Ondje je za njih održano duhovno promišljanje o „Crkvi u izlasku“ i pastoralu „na rubu“ po papi Franji te suradnji zaređenih službenika s vjernicima laicima u njegovu ostvarivanju kroz nagovor p. Stjepana Fridla.

U drugom je dijelu djelatnicima biskupijskih katoličkih škola u prostorima Odgojno-obrazovnog centra predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević zajedno s njihovim ravnateljima progovorio o određenim programima u započetoj školskoj godini.

Proslava Biskupijskog dana završila je svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio dijecezanski biskup dr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima iz svih dijelova Biskupije.