Tradicionalni blagoslov Škole

Unatoč pandemiji, u petak, 22. siječnja održan je tradicionalni blagoslov učenika, djelatnika i prostora Katoličke osnovne škole u Požegi i požeške Katoličke gimnazije. Blagoslov je, doduše, izgledao nešto drugačije nego proteklih godina jer većina učenika nastavu prati online pa je vlč. Marijan Pavelić uspostavio i izravni video prijenos blagoslova putem interneta.

Blagoslov je vodio duhovnik naših škola vlč. Ivica Bošnjak koji je na početku pozdravio prisutne učenike nižih razreda osnovne škole kao i maturante gimnazije, a posebno je pozdravio i učenike koji su blagoslov pratili preko mreže. Također je pozdravio i prisutne djelatnike škola kao i one koji su ovih dana rjeđe fizički u školi te je, nakon pročitanog ulomka iz Evanđelja po Mateju, progovorio o značenju čina blagoslova i svete vode. Istaknuo je njezinu moć anegdotom o sv. Tereziji Avilskoj koja je tek uz pomoć svete vode uspjela odagnati demona koji ju je napadao. Rekao je da se činom blagoslova svetom vodom prisjećamo našeg prvoga sakramenta – krštenja i važnosti čistoće, napose one duhovne, koju smo zadobili upravo krštenjem.

Blagoslov je završio samim činom škropljenja i kađenja te molitvom Oče naš i pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski uz glazbenu pratnju profesorice Valentine Šmitpeter.