Lektira na zanimljiv način

Za obradu svibanjske lektire Plesna haljina žutog maslačka učionica 1.b postala je mirisna livada prepuna ruža, ljubičica, zumbula, jorgovana, pčela, kukaca, mravi, bubamara i drugog cvijeća i životinjama. Tu se pronašao i jedan tužni maslačak i stari pauk. Nakon nekoliko dramskih vježbi za poticanje stvaralaštva i stvaranje pozitivnog ozračja uslijedila je interpretacija djela s osvrtom na likove i redoslijed događaja. Vrhunac sata bio je glazbeno scenski prikaz ovog lektirnog naslova. Učiteljica Ivana Mršić učenike je podijelila na mali školski zbor, na plesnu skupinu cvijeća te uloge maslačka i pauka. Već postojeću pjesmicu Zvončić u proljeće iskoristili su za glazbenu podlogu, ali su riječi oblikovali lektiri.

Za završetak sata izveli smo dramsku vježbu Pletimo mrežu. Zadatak ove vježbe bio je stvoriti razrednu mrežu lijepih riječi i ohrabrenja bacajući klupko vune. Zamotano klupko smo bacali učeniku u razredu govorivši mu nešto lijepo. Potom bi taj učenik omotao klupko oko svoje ruke, bacio klupko dalje uz svoje ohrabrujuće riječi. Na ovaj smo način ispleli mrežu preko čitavog razreda koja je bila čvrsta te se nadamo da će tako i ostati.
Rad o lektiri nastavio se i u produženom boravku. Uz učiteljicu Marijanu Đuričić učenici su lektiru prenijeli na likovni rad. Uz pomoć prstića i bijele tempere nastali su prekrasni radovi maslačaka ogrnutih u najljepše haljine.