Godišnji susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola Republike Hrvatske

Godišnji susret trajne formacija djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj održan je 30. travnja 2022. u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Susret je održan pod temom „Kreativnost u odgojno-obrazovnom procesu“.

Nakon zajedničke molitve tajnik Ureda Danijel Holeš upoznao je sudionike s dnevnim redom te pozdravio predstojnika Nacionalnog ureda Ivicu Žuljevića, ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje dr. Dubravku Brezak Stamać, predstavnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Odilona Singboa i sve prisutne ravnatelje, učitelje, nastavnike i djelatnike katoličkih škola. Predstavio je potom predavače: dr. Gordanu Barudžija, višu savjetniku za vjeronauk i katoličke škole pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, zatim dr. Sanju Nikčević sa HKS-a i dr. s. Nedjeljku Valeriju Kovač s KBF-a.

U svom pozdravnom govoru predstojnik Ureda preč. Ivica Žuljević prenio je prisutnima riječi pozdrava požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje, zatim ukratko podsjetio na novi dokument Kongregacije za katolički odgoj pod nazivom „Identitet katoličke škole za kulturu dijaloga“.

Sudionike skupa pozdravili su prigodnim riječima i ravnateljica AZOO dr. Dubravka Brezak Stamać i dr. Odilon Singbo, izrazivši radost zajedničkog susreta i poželjevši plodan rad u stjecanju novih znanja i kompetencija. Kao uvod u najavljena predavanja učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu izveli su kratki dijalog između Kreonta i Antigone iz djela Antigona, grčkog tragičara Sofokla.

Prvo predavanja na temu „Kreativnost u odgoju i obrazovanju iz perspektive kršćanske antropologije“ održala je dr. Gordana Barudžija, viša savjetnica AZOO za vjeronauk i katoličke škole. Progovorila je o samoj definiciji kreativnosti, zatim prikazala statistički pregled pojmova kreativnost i stvaralaštvo u kurikulu nastavnih predmeta i istaknula važnost razvijanja kreativnosti na susretima nastavnika i učenika te zaključila s kratkom analizom Psalma 1. kroz prizmu kreativnosti i stvaralaštva.

Tema sljedećeg predavanja bila je „Uloga katoličkih nastavnika u razvoju kreativnosti ili zašto imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti“, a izložila ga je dr. Sanja Nikčević, redovna profesorica u miru. Ona je progovorila o književnom kanonu koji bi trebao, kao i svaki drugi kanon, predstavljati skup najvrjednijeg iz pojedinog područja. Istaknula je razvoj književnosti od antike do danas, stavljajući naglasak na kršćansku dionicu koja je svojim svjetonazorom oblikovala cijelu umjetnost.

Nakon zajedničkog domjenka u popodnevnim satima nastavljen je program. Posljednje predavanje na temu „Umjetničke slike kao interpretacija vjerskog sadržaja“ održala je dr. Nedjeljka s. Valerija Kovač s Katoličkog bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Naglasila je kako je kršćanstvo religija riječi u kojoj Bog govori a čovjek sluša, zatim religija slike jer je Bog u Isusu Kristu postao vidljiv. Slika je u životu vjere uvijek imala više funkcija: vizualnu interpretaciju naviještene riječi, prezentaciju svetih likova, afektivnu personalizaciju povijesti spasenja i izraz suvremenih egzistencijalnih propitivanja. Istaknula je kako u počecima kršćanstva nije bio bitan umjetnik već samo slika jer se smatralo da sam Bog preko umjetnikove ruke djeluje na izgled slike. U istočnom kršćanstvu to i danas možemo vidjeti kroz ikone. Upravo zbog takvog razmišljanja tijekom vremena dolazi se do čašćenja mnoštva slika kojima se pripisuju i čudesna ozdravljenja. Stoga slika i danas ima veliku važnost u različitim dimenzijama vjere kao što su odgoj u vjeri, liturgija, duhovnost, život i teologija.

Uslijedio je potom prikaz primjera dobre prakse u katoličkim školama što su ih prezentirali Martina Kolovrat iz Katoličke osnovne škole u Šibeniku s naslovom Kreativnost kao most malih i velikih u kojoj je prikazala on-line knjigu o sv. Josipu; Ivan Bazina iz Osnovne škole Lotršćak u kojemu je prikazao youtube kanal „Učitelj Ivan“ na kojemu se nalaze igre kojima je pomogao učenicima u lockdownu tijekom korone; Marija Marušić Čizmić iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku u kojoj je prikazala suradnju svoje Škole i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec u nastavi Povijesti; Krunoslav Siroglavić i Ivica Bedeničić iz Katoličke gimnazije u Požegi, koji su predstavili kreativne aktivnosti spomenute škole.

Nakon kratkog odmora sudionici skupa pošli su u učionice gdje su se održale tematske radionice „Zaštitnik škole – nadahnitelj duhovnog rasta“ te „Roditelji – aktivni sudionici u radu škole“. Završna točka susreta bila je zajednička molitva u sveučilišnoj kapeli, koju je predvodio Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj u požeškoj Katoličkoj gimnaziji, a njome se zahvalilo Bogu za pripadnost Katoličkoj Crkvi, zatim postojanje katoličkih škola, za sve djelatnika, učenike, naše obitelji kao i sve dobročinitelje.