“Biram slobodu”

U četvrtak, 5. svibnja u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je zajednička aktivnost učenika viših razreda Katoličke osnovne škole u Požegi, u zajedništvu s petašima iz Katoličke osnovne škole u Novskoj, pod nazivom „Biram slobodu“ u sklopu školskog preventivnog programa „Rastimo zajedno i zdravo u dobru i vrlinama“.

Program je započeo pjesmom malog zbora “Neka cijeli ovaj svijet”, a potom se prisutnima obratila voditeljica programa Lucija Čulo, učenica 7.b razreda, koja je istaknula da je vrijeme adolescencije najzahtjevniji period u odrastanju i sazrijevanju osobe te da je to vrijeme karakterizirano povodljivošću za grupom vršnjaka, ali je i razdoblje ranjivosti, osjetljivosti i otežanog odolijevanja iskušenjima poput eksperimentiranja s raznim sredstvima ovisnosti i rizičnim ponašanjem.

Prvo predstavljanje razrednog rada na temu “Ovisnost o internetu, istina ili mit?” imali su učenici 8.A razreda. 8.B razred predstavio se temom “Vrline su in, a konzumacije marihuane out”. Slijedili su učenici 7.A s temom
“Reci da zdravim životnim navikama umjesto štetnim učincima energetskih napitaka”. Učenici 7.B progovorili su nešto više o temi “Radije biram slobodu i vrline, nego vršnjački pritisak i spremnost na nasilje putem društvenih mreža”. 6.A razred izložio je svoju temu “Reci da kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, a ne ovisnosti o kocki”. Učenici 6.B poučili su prisutne kako reći ne nasilnom ponašanju uživo i online, a reći da vrlinama. 5.A razred imao je temu “Razvoj zdravih životnih navika nasuprot rizičnom korištenju mobitela”. Učenici 5. razreda iz Katoličke osnovne škole u Novskoj pripremili su zanimljivu rap izvedbu na temu “Reci da zdravim životnim navikama umjesto štetnoj konzumaciji alkohola”. Na koncu je 5.B ukazao kako razvijati zdrave životne navike umjesto štetne konzumacije cigareta.

Po završetku predstavljanja razrednih tema, psihologinja Ana Matković, koordinatorica ovog projekta, otkrila je pobjednika , a to je 5.A razred koji je osvojio jednodnevni izlet.

Čestitke svim učenicima i njihovim razrednicima na iznimnom trudu i doprinosu u ostvarenju ovoga hvalevrijednog projekta.