Naši učenici hodočastili u Voćin

Učenici osnovnih škola i ministranti Požeške biskupije tradicionalno su 7. svibnja, prvu subotu u mjesecu svibnju, hodočastili u biskupijsko marijansko svetište Gospe Voćinske. Program je počeo pokorničkim bogoslužjem i sakramentom pomirenja. Središnji dio hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s Ivicom Žuljevićem, upraviteljem Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željkom Faltakom, odgajateljem Josipom Đurinom, i drugim svećenicima koji su dopratili hodočasnike. Tijekom misnoga slavlja bogoslovi Požeške biskupije Antonio Kljajić iz Župe sv. Josipa u Đurđenovcu, Ivan Ligenza iz Župe Uzašašća Gospodnjega u Ruševu te Petar Smolić iz Župe sv. Ilije Proroka u Orubici primljeni su među kandidate za svete redove. Započinjući sveto slavlje biskup Antun je pred likom Gospe Voćinske uputio nekoliko poklika Isusovoj Majci, na što su djeca odgovarala pjevajući „Blažena ti što povjerova“.

Biskup je uveo djecu u sveto slavlje tako da ih je zapitao kako su. Čuvši odgovor da su „super“, kazao je kako ga raduje što ne odgovaraju školskim ocjenama od 1 do 5 kojima se ocjenjuje njihovo znanje, nego „ocjenom „super“ kojom opisuju svoje stanje srca. Upozorio je na uskrsnu svijeću, ustvrdivši da nas njezin plamen podsjeća kako svjetlo pobjeđuje mrak na taj način da se svijeća topi, troši i nestaje i da je ona znak Isusa Krista čija je smrt bila umiranje za pobjedu svjetla nad tamom, života nad smrću. Kad njegovo svjetlo dopre do naših srdaca po otvorenosti u vjeri, tada se događa naše uzdignuće u stanje koje nazivamo „super“. Tome služi naše hodočašće, rekao je biskup. Zatim je zahvalio ministrantima za vjernu i požrtvovnu službu kod oltara, kazavši kako su s nama danas ovdje i bogoslovi, mladi ljudi koji su osjetili Božji poziv da krenu putem svećeništva, te će na ovom slavlju biti službeno uvršteni među kandidate za svete redove. Voćinski župnik i voditelj svetišta Ivan Ereiz uputio je pozdrav sudionicima slavlja, a napose biskupu Antunu kojemu je čestitao je 25. obljetnicu biskupstva, 50. obljetnicu svećeništva, te 75 godina života, povjeravajući ga zagovoru Isusove Majke da mu kod Boga izmoli snage na njegovu putu služenja.

Biskup je započeo homiliju rekavši djeci kako mu se čini da je Isus bio ponešto strog prema svojim učenicima u današnjem evanđelju kad ih je pitao: „Hoćete li i vi otići od mene?“ Riječ je o važnom pitanju, ne samo za tadašnje njegove učenike, nego i za nas danas, ustvrdio je biskup. Rekao je djeci da Isus to isto pitanje postavlja i njima, jer možda i oni kao onodobni Isusovi slušatelji žele od njega čuti i prihvatiti samo nešto svoje, a ne što je Božje, drugačije i zahtjevnije od njihova. Izrazio je uvjerenje kako su došli na hodočašće da bi Isusu s Petrom iz današnjeg evanđelja potvrdili: „Kamo da idemo, ti jedini imaš riječi života vječnoga!“ Na biskupov poziv sva nazočna djeca zajednički su ponovila: „Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga!“ Radi se o tome, kazao je biskup, do kamo možemo stići s Isusom, a do kamo s onim što mi hoćemo. Isus tumači u današnjem evanđelju kako tijelo ne koristi ništa, i da je duh onaj koji oživljuje, te veli: „riječi koje sam vam govorio Duh su i život“.

Nakon svete mise, na kongresnom prostoru uslijedio je tradicionalni Vjeronaučni kviz znanja, u kojem se natjecalo 13 ekipa, dok su se ostala djeca okušala u raznim igrama.