Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi

U srijedu, 23. listopada, u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi održana je priredba za učenike i blagoslov kruha prigodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koji se već tradicionalno obilježava u našoj Školi koncem listopada.

Tom su prilikom naši učenici u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije priredili kratki prigodni program. Najprije je školski zbor, pod ravnanjem profesorice Dore Knežević, izveo pjesmu “Kruh naš”, a zatim su učenici 1.b razreda izveli dva igrokaza “Od zemlje do kruha” i “Jesen u voćnjaku”.

Nakon njih nastupili su učenici 1.a razreda izvevši igrokaz “Kruh s neba” koji je završio prigodnom pjesmom “Kruše života”. Učenike su za program uvježbale njihove učiteljice Barbara Drežnjak i Ivana Mršić, a dvoranu su za priredbu uredili učitelji produženog boravka Marina Dimovski, Monika Zaočević, Iva Kovačević i Željko Čolić te vjeroučiteljica Ivana Čurčić.

Uz naše učenike na programu su sudjelovali i vrtićanci i DV “Sv. Leopold Mandić” u pratnji svojih teta i ravnateljice Darije Poleti, zatim predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević, a iznimna nam je čast što se ove godine ovom radosnom događaju pridružio i naš novi biskup mons. Ivo Martinović koji je i predvodio obred blagoslova kruha.

Na početku blagoslova biskup je pozdravio ravnatelja Franu Barišića, sve prisutne učenike, djelatnike, ali i brojne roditelje naših prvašića. Nakon pročitanog ulomka iz Evanđelja, biskup Ivo je prisutnima uputio nekoliko prigodnih i poticajnih riječi. Biskup je pojasnio riječi iz navještenog ulomka Evanđelja kazavši da je Isus mogao nahraniti mnoštvo s 5 košara kruha zato što je On svemoguć, zato što je on Bog. Pojasnio je da današnjim činom želimo zahvaliti Bogu na svim darovima koje nam daje, ali isto tako želimo se prisjetiti i onih koji nemaju dovoljno hrane, onih koji gladuju i onih koji, nažalost, u današnje vrijeme umiru od gladi. Biskup je na koncu naglasio da je osim kruha blagoslovio i sve prisutne jer su i oni dobri kao kruh.

Školski zbor je zaključio program i blagoslov prigodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pjesmom “Ovo je dan”.