Proslavili sv. Tereziju Avilsku

Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, 15. listopada, svečano misno slavlje u Katedrali predvodio je hvarski biskup Petar Palić, u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru Marinom Srakićem, srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, članovima požeškog Stolnog kaptola sv. Petra te svećenicima Katedralnog arhiđakonata. Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre. U procesiji su uz nadbiskupe i biskupe, svećenike, đakone, časne sestre i vjeroučitelje sudjelovali i učenici te djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi.

Domaći biskup Antun zamolio je predsjedatelja slavlja biskupa Petra da moli s nazočnim vjernicima i povjeri ih sv. Tereziji, da Bog njezinim zagovorom odvrati od njih zlo koje ih želi poniziti. Nakon pozdravnih riječi biskupa Antuna, djeca iz naše Škole, odjevena u narodne nošnje, uručila su cvijeće nadbiskupima i biskupima u znak dobrodošlice.

Uvodeći u misno slavlje biskup Petar je zahvalio biskupu Antunu na pozivu da predvodi misno slavlje, kao i na njegovim pozdravnim riječima. Rekao je da slavimo Gospodina koji je divan u svojim svetima, a osobito u sv. Tereziji Avilskoj, ženi koja je bila otvorena poticajima Božjega Duha, i koja je nastojala drugima svjedočiti dubinu otajstva Božje prisutnosti. Pozvao je nazočne da otajstva se i njima otvaraju u svakoj svetoj misi prihvate svojim razumom i vjerom, te posvjedoče svojim životom.

Pred kraj misnog slavlja požeški biskup Antun Škvorčević, između ostalog i ostalih, zahvalio je i učenicima Katoličke osnovne škole u Požegi za njihovo pobožno, strpljivo i radosno sudjelovanje na ovom slavlju, a njihovom zboru pod vodstvom prof. Ljube Šolić za pjevanje. Na koncu je predvoditelj slavlja mons. Petar Palić zazvao Božji blagoslov na prisutne vjernike i na požešku mjesnu Crkvu.