Adventska duhovna obnova za djelatnike Škole

U petak, 14. prosinca u posljepodnevnim satima održana je adventska duhovna obnova za djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u blagovaonici naše Škole. Duhovnu obnovu je predvodio pater Stjepan Fridl, isusovac iz Zagreba i glavni urednik Radio Marije.

Susret je započeo molitvom, a potom je vjeroučitelj Marijan Pavelić ukratko predstavio p. Fridla, koji je istaknuo radost zbog dolaska u Požegu i susreta s mladim učiteljima. Svoj duhovni nagovor pod naslovom „Čovjek – bogotražitelj“ započeo je predstavljanjem proroka Izaije, Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije povezujući ih s tri raspoloženja koja prate svakoga čovjeka kroz advent. Izaija nas podsjeća kako nije lako prepoznati Boga na ovome svijetu te ga stoga moramo prihvaćati vjerom. Ivan Krstitelj je prorok pustinje – kazao je voditelj obnove i dodao – ali pustinja je i mjesto gdje Izraelci pronalaze Boga. Pustinja predstavlja duhovnu osamljenost, ali ona nije mjesto šutnje, već govora upućenog Bogu. Zaključujući s primjerom Marije, poručio je svima kako unatoč nevoljama u Bogu možemo pronaći sretnu sigurnost.

U drugom dijelu predavanja progovorio je p. Fridl o životu sv. Pavla i pozivu na obraćenje te je istaknuo tri istine o čovjeku koje označavaju povijest čovječanstva i osobnu povijest svake osobe: „svi smo pozvani na svetost; grijesima gubimo dobiveno dostojanstvo; uvijek nanovo možemo obnoviti svoje čovječanstvo.“ Predavač je zaključio kako je Isusovo rođenje putokaz i poziv svakome čovjeku da obnovi svoje dostojanstvo.

Nakon predavanja djelatnici su se uputili u Katedralu gdje su imali mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja i provesti u djelo ono o čemu su razmatrali za vrijeme duhovnog nagovora a zatim su sudjelovali u molitvi krunice. Vrhunac obnove bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio p. Stjepan Fridl uz koncelebraciju Ivice Žuljevića, predstojnika biskupijskog ureda za katoličke škole, Josipa Krpeljevića, generalnog vikara i vjeroučitelja Marijana Pavelića.

Na kraju misnoga slavlja p. Fridl zahvalio je na pozivu i svima poželio radostan ostatak priprave i proslavu Isusova rođenja.