PRIREDBOM PROSLAVILI ISUSOVO SVETO POROĐENJE

U Dvorani svete Terezije Avilske, 20. prosinca 2018. održana je božićna priredba Katoličke osnovne škole u Požegi. Program je otvoren govorom ravnatelja prof. Frane Barišića koji je u svoje, ali i u ime osnivača msgr. Antuna Škvorčevića i predstojnika za katoličke škole Ivice Žuljevića, pozdravio sve nazočne očeve i majke, djedove i bake, prijatelje Škole, a na poseban način gradonačelnika Požege Darka Puljašića te ravnatelje drugih škola.

Pod dirigentskom palicom prof. Ljube Šolić zapjevao je veliki zbor, uz instrumentalnu pratnju naše učenice Margarete Jakobović i dvoje učenika Katoličke gimnazije Filipa Petrovića i naše bivše učenice Lucije Morvaj.

Središnji dio programa bio je rezerviran za dramske i literarne izričaje, a prvi u nizu je bio prikaz Kristova rođenja tehnikom kazališta sjena. Dinamičnom izmjenom plesnih i govornih dijelova, ispričali su nam priču o dolasku Djetešca. Ovu točku su, uz mentorstvo učiteljice Barbare Mikulić, pripremili učenici lutkarske skupine.

Čitanjem poezije su se predstavili učenik Ivan Šain (mentorica Romana Thür) i literarna skupina koju vodi učiteljica Josipa Petriška.

Prije završnog nastupa zbora, nastupila je dramska skupina učiteljice Anite Rašić s prikazom tradicionalne slavonske proslave Badnjaka i svih običaja vezanih za božićno vrijeme. Živopisni dijalozi, dijalektalni govor, pjesma, ples i smijeh, vratili su nas u vrijeme naših baka i prabaka.

Baku i djeda „iz sadašnjeg vremena“ gledali smo u posljednjoj točki. Oni poučavaju svoje unuke kako treba gledati svijet oko sebe: manje očima, više srcem; a nama svima za Božić žele da pronađemo upravo lijek za srce, kako bismo se uistinu radovali i živjeli Božić svaki dan. Ovaj dramski prikaz je, sa svojim učenicama, pripremila učiteljica Ivana Mršić.

Mali školski zbor je priredbu zaključio nekolicinom pjesama i božićnom čestitkom upućenom svim gostima i svim ljudima dobre volje.