Božićni susret djelatnika Škole s biskupom

U prostorima Odgojno-obrazovnog centra u Požegi 22. prosinca biskup Antun Škvorčević susreo se s djelatnicima katoličkih škola Požeške biskupije na tradicionalnom predbožićnom primanju. Na početku susreta biskupa Antuna te ravnatelje i djelatnike svih pet katoličkih škola Požeške biskupije pozdravio je Ivica Žuljević predstojnik Ureda za katoličke škole. Ukratko se prisjetio brojnih aktivnosti koje su obilježile život škola u protekloj godini te zahvalio biskupu što je i ove godine neumornim pohađanjem škola i brojnim susretima s njihovim učenicima i djelatnicima, posvjedočio svoju ljubav prema njima. U ime nazočnih djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji poželio mu je sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu.

U svom obraćanju nazočnima, biskup Antun je se osvrnuo na Pavlovu poslanicu Timoteju te je progovorio o Božjoj naklonosti čovjeku: „Milost je naklonost jedne osobe prema drugoj. Bog nas odgaja svojom naklonošću, dobrohotnošću i ljubavlju i to u svome Sinu Isusu Kristu rođenom kao čovjeku. U njemu nam je pokazao milost i blizinu. Sveti Pavao Timoteju završava govoreći kako Bog sebe daje za nas. To sebedarje je ključ smislenog postojanja“, kazao je požeški biskup. Nastojeći primijeniti spomenutu poslanicu na konkretnu situaciju progovorio je školskim djelatnicima i o odgoju: „Htio bih primijetiti kako ste vi uključeni u odgoj i u obrazovanje. Prvo odgoj, a zatim obrazovanje. Vi ste dakle oni koji trebaju prvo iskusiti Božju naklonost i milost kojoj dopuštate da bude neprestano vaša voditeljica i poticateljica. Božja milost je odgojna snaga u vama koja vas oblikuje. Ukoliko sami nismo odgajani naklonošću Božjom teško možemo mi biti naklonost onima koji su nam povjereni“ kazao je mons. Škvorčević i nastavio: „Kada smo Božjom naklonošću blizi djeci, ta naklonost, blizina i ljubav odgaja najviše i najbolje. Dok gledamo djetešce u jaslicma gledamo Božji odgojni projekt za čovjeka. To je počelo skromnošću štalice u svoj nježnosti Božjoj.“

Naposljetku biskup zaključuje riječima: „Htio bih da osjetite uslijed životnih teških i mučnih situacija tu milost i naklonost Božju, dobrohotnost, blizinu. I u njoj prepoznate kolike ljepote ima u vašem životu, a onda da tom istom naklonošću pristupate i onima koji su vam povjereni. Tada raste čovjek i to na razine neponovljive i jedinstvene osobe. U tim mislima zahvaljujem vam za sve što činite, osobito za sebedarje te da u takvom svom djelovanju osjetite puno radosti unatoč svemu.“

Osim ove povezanosti s Bogom biskup je poručio djelatnicima kako je vrlo važna i njihova međusobna povezanost i zaželio im da budu potpora i ohrabrenje jedni drugima i da kao takvi budu uistinu zajednica i zajedništvo. Sa zahvalnošću za sve što čine, zaželio im je sretan takav obiteljski i školski Božić i blagoslovljenu novu godinu.

Susret je završen zajedničkim pjevanjem božićne pjesme „Narodi nam se kralj nebeski“, razmjenom darova i malim domjenkom.