Viceprvaci biskupijskog Natjecanja iz vjeronauka

Naša je škola u zajedništvu s Katoličkom gimnazijom u Požegi i ove godine bila domaćinom biskupijskog (međužupanijskog) Natjecanja iz vjeronauka na kojem je sudjelovalo 10 osnovnih i 15 srednjih škola, odnosno više od stotinu učenika u pratnji mentora. Olimpijada se održala 2. ožujka i to u organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije na temu „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“, a biskupijska razina natjecanja sastoji se od tri natjecateljske discipline: testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak“.

Svi sudionici natjecanja okupili su se na početku u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje ih je, nakon raspjevanog i molitvenog uvoda, u ime povjerenstava za provođenje biskupijskog natjecanja, pozdravila predsjednica Povjerenstva za srednje škole Vesna Hodak. Potom su riječi pozdrava uputili Ivica Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi – u ime škola domaćina; Ana Pirović, viša savjetnica za kulturu i druge društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije te Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije – zaželivši svim sudionicima puno uspjeha u natjecanju. Predstojnik Kupčak, smjerajući na temu ovogodišnjega natjecanja, kazao je kako Crkva u liturgiji današnjega dana pred vjernike stavlja evanđelje o posljednjem sudu gdje Sin Čovječji razlučuje „ovce od jaraca“, a temeljni kriterij razlučivanja jest „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ Izrazio je uvjerenje kako su vjeroučenici zajedno s mentorima pripravljajući se za natjecanje te proučavajući život sv. Vinka i općenito Vinkovsku karizmu u Hrvatskoj, zapravo učili o konkretnim djelima ljubavi prema najmanjima i najslabijima čiji je temelj i ovaj evanđeoski poticaj. Na koncu je svim sudionicima natjecanja prenio pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, te im zaželio blagoslovljen i ugodan dan u Požegi, kao i uspješnost u natjecateljskim disciplinama.

Posebnu svečanost programu otvorenja natjecanja dao je Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Požegi koji je pod ravnanjem prof. Ljube Šolić otpjevao dvije pjesme posvećene sv. Vinku Paulskom, kao i učenice iste škole: Lucija Makarević, Nika Obst, Iva Penava, Leona Paun i Hana Hrmić koje su krasnoslovile „Pjesmu redovnice“ autorice s. Bernardine Horvat, a pripremile su ih učiteljice Ivona Šimunović i Marija Prpić. Nakon uputa koje je dala predsjednica Povjerenstva za osnovne škole Mirta Rilko, sudionici natjecanja uputili su se u prostore Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije gdje su započeli s pismenim dijelom natjecanja.
Biskupijskom natjecanju prethodila su školska, odnosno međuškolska (županijska) natjecanja u šest županija koje obuhvaća Požeška biskupija. Na temelju postignutih rezultata na županijskim natjecanjima (osvojena prva mjesta i kriterij izvrsnosti) na biskupijsko natjecanje se plasiralo deset ekipa osnovnih škola: OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice, OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, OŠ „Matija Antun Relković“ iz Davora, OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika, OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Lužana i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice.

Biskupijskom natjecanju iz vjeronauka za srednje škole pristupile su: Gimnazija, Požega; Katolička gimnazija, Požega; Srednja škola, Pakrac; Tehnička škola, Požega; Srednja škola, Novska; Tehnička škola, Virovitica; Srednja škola Marka Marulića, Slatina; Gimnazija Daruvar; Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica; Industrijsko-obrtnička škola, Virovitica; Srednja škola „Stjepan Ivšić“, Orahovica; Gimnazija, Nova Gradiška; Ekonomska i turistička škola, Daruvar; Tehnička škola, Daruvar i Katolička klasična gimnazija, Virovitica.

Nakon zbrajanja broja bodova iz sve tri natjecateljske discipline proglašene su najuspješnije ekipe ovogodišnjeg biskupijskog natjecanja iz vjeronauka: Osnovna škola Mate Lovraka iz Nove Gradiške i Srednja škola Pakrac. Predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak čestitao je najuspješnijima, ali i svim ostalim ekipama udijelivši im priznanja kao uspomenu za sudjelovanje na biskupijskom natjecanju iz vjeronauka, a prvim trima ekipama osnovnih, odnosno srednjih škola, i prigodne nagrade.

Pobjedničke ekipe biskupijskog natjecanja iz vjeronauka predstavljat će Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 1. do 3. travnja ove godine.

Ekipa Katoličke osnovne škole u Požegi, koju su činili Nina Milevoj, Terezija Tomić, Matej Raljević i Benedikt Romić pod mentorstvom vlč. Marijana Pavelića, osvojila je izvrsno drugo mjesto. Iskrene čestitke ekipi i mentoru!