OBAVIJEST RODITELJIMA UČENIKA RAZREDNE NASTAVE

Poštovani roditelji, vjerujem kako ste pozorno pratili najavu novih uputa HZJZ za povratak vaše djece u školske klupe. Sa novim izrađenim mjerama sukladnim epidemiološkoj situaciji, koje smo dobili od MZO-a, planira se početak redovne nastave u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, za određene skupine učenika razredne nastave, a po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Stoga vas i ovim putem želim upoznati s istima kako biste, nakon što ih pročitate, mogli donijeti odluku za vaše dijete.
Naglasci za roditelje
● Preporuča se ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.
● Da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,
● Da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.
● U jednom razrednom odjelu približno između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini i jedan učitelj. Kod većih skupina djece treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece.
● Roditelji su dužni svako jutro izmjeriti djetetu tjelesnu temperaturu te, ako ista nije povišena, dijete može doći u školu.
● Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama.
● Roditelji se ne okupljaju na ulazu.
● Roditelji/skrbnici ne dovode niti odvode djecu iz ustanova niti ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.
Organizacija nastave u školi
● Ako bude potrebno škola će napraviti raspored za početak nastave koji je za nju primjeren, u pravilo nastava počinje od 8 sati. Ovakav raspored treba uskladiti i s produženim boravkom, gdje on postoji, kako bi djeca bila zbrinuta u predviđenom vremenskom rasponu.
● Razredni odjeli neće imati školske odmore u isto vrijeme nego s određenim razmakom, a u skladu s vremenom u kojem su započeli s nastavom. Mali odmor učenici mogu provesti u svojoj učionici ili izaći na školsko dvorište uz primjerenu fizičku udaljenost od drugih razrednih odjela.
● Veliki odmor na kojem se dijeli hrana također neće biti u isto vrijeme za sve razredne odjele. Preporuča se hranu odmah pripremiti za konzumaciju i podijeliti ju učenicima u učionici ili na otvorenom prostoru škole ako je to moguće.
● Izvannastavne aktivnosti ne održavaju se u školama.
● Prvi dan nastave u školi treba započeti uputama učenicima kako se ponašati, prati ruke, održavati fizički razmak i sl.
● Učenici u školi u prosjeku provedu od 3 do 4 školska sata, osim onih koji su u produženom boravku.

Shodno svemu navedenom, molim vas roditelje da se izjasnite učiteljima do petka 22.5.2020. godine do 10:00, ispunjava li vaše dijete sve gore navedene uvjete te želite li da dijete krene pohađati nastavu u školi od 25. svibnja 2020. godine.

Nastava za djecu koja ostaju kod kuće i dalje će se odvijati putem komunikacijskih kanala koje su uspostavile njihove učiteljice.

Uz srdačan pozdrav zahvaljujem Vam na razumijevanju!

Ravnatelj