Škola skijanja “Petar Barbarić”

Katolička osnovna škola u Požegi treću godinu zaredom je organizirala Školu skijanja „Petar Barbarić“. Prethodne dvije godine se održavala na Vlašiću, a ove godine, zbog epidemioloških mjera, po prvi puta na Sljemenu. Naši skijaški već iskusni djelatnici, prof. Marko Vujnović i ravnatelj Frano Barišić, poveli su 18 učenika na sljemensku školu skijanja.

Skijalište Sljeme je na sjevernim obroncima planine Medvednice i jedno je od najvećih skijališta Hrvatske. Poznato je po spektakularnoj vožnji Janice Kostelić, 5. siječnja 2006., kada je na svoj 24. rođendan odvezla možda i svoju najbolju utrku života te potvrdila titulu legende svjetskog skijanja. Sa 7. mjesta iz prve vožnje bez štapa i rukavice doskijala je do 3. mjesta, što je pothvat bez premca u povijesti svjetskog skijanja.

U blizini skijališta nalazi se hotel „Tomislavov dom“ u kojem smo bili smješteni, a tek 10-ak minuta šetnje udaljena, bila je naša staza za skijanje. U dogovoru s Hrvatskom udrugom ljubitelja skijanja i snowboardanja iz Zagreba, naši učenici su prošli tečaj skijanja uz stalni nadzor instruktora, neovisno o iskustvu i skijaškom znanju koje imaju. Na kraju drugog dana skijanja, svi su učenici stekli osnovne tehnike skijanja, a oni napredniji dobili su i slobodno vrijeme za samostalno skijanje crvenim spustom. Moramo spomenuti da smo skijali na dnevnoj temperaturi koja je dostizala čak do ugodnih +16ᵒ C i na stazi koja se držala relativno dobro zahvaljujući snježnim topovima.

Na samom kraju naše škole skijanja posjetili smo obližnju kapelicu Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata, gdje smo zahvalili Gospi Sljemenskoj i našem Petru Barbariću za zagovor kod Nebeskog Oca za sva dobra koja su nam dana, a Boga molili za sve učenike, djelatnike i roditelje naše Škole.