Križni put na požeškoj Kalvariji

U vrijeme korizme, vjernici rado obavljaju pobožnost Križnog puta te se na taj način prisjećaju puta i muke koju je Isus prošao u posljednjim satima zemaljskog života. Obzirom da je put kojim je On prolazio (od Maslinske gore, preko Kalvarije, do novog groba u stijeni) obilježen mukom koju je podnosio za naš spas, ova pobožnost je dobila naziv Križni put ili put boli.
U vrijeme prve Crkve, vjernici bi se na Veliki petak okupljali na Golgoti (Kalvariji) te kod svake postaje čitali odlomke iz Svetog pisma i pjevali psalme. Tako je nastala pobožnost križnog puta. Tijekom gradnje križnog puta na zapadu, postaje su se postavljale na brežuljke, kako bi što više podsjećale na Kristov križni put, a zbog toga su se i nazivale – Kalvarija (aramejski Golgota – Mjesto lubanje).

Važnost Kalvarije i križnog puta znaju i naši učenici. Učenici 5.A i 5.B su s vjeroučiteljicom Jasnom Krstanović posjetili požešku Kalvariju, te se tamo spomenuli Isusove muke i smrti. Kod svake postaje su molili i pjevali, te se na poseban način utekli zagovoru svetog Josipa, Isusovog zemaljskog oca.