Kutije sv. Josipa dostavljene učenicima u Petrinji

Katolička osnovna škola u Požegi je tijekom ožujka – mjeseca kada se slavi blagdan svetoga Josipa i Dan škole organizirala humanitarnu akciju pod nazivom Kutija sv. Josipa. Osim što je zaštitnik naše Škole, sveti je Josip zaštitnik i obitelji te predrage nam Domovine. Svjedoci smo kako je jedan dio naše Domovine teško ranjen razornim potresima koji su 28. i 29. prosinca nedavno minule 2020. godine, pogodili ponajviše Sisačko-moslavačku županiju. Ionako siromašno područje Banovine, koje se tek oporavilo od rana Domovinskog rata, sada je ponovno u ruševinama. Osim kuća, zgrada i sakralnih objekata, srušene su i mnoge škole te đački domovi. Mnogo je djece ostalo bez krova nad glavom, ali i bez svojih učionica i osnovnih sredstava koja su nužna za njihovo obrazovanje, a pravo na obrazovanje je jedno od temeljnih dječjih i ljudskih prava.

Upravo je sve to bio povod stupanja u kontakt s Prvom osnovnom školom u Petrinji koja je u potresu pretrpjela najveću štetu, od koje smo dobili imena i prezimena učenika nižih razreda, njih 164. Svi su učenici razredne nastave Katoličke osnovne škole u Požegi dobili ime jednog učenika i s mnogo ljubavi i pažnje pristupili ovoj humanitarnoj akciji. Ukrasili su kutije i napunili ih prigodnim poklonima kao što su bilježnice, olovke, gumice, flomasteri, drvene bojice, vodene boje, tempere, šestar, trokut te razne higijenske potrepštine. Osim kutija svi su učenici dobili i križiće s logom naše Škole koje smo dobili od Zajednice tehničke kulture Požega, te društvene igre za sate tjelesnog odgoja.

Nakon što su sve kutije prikupljene, u utorak, 30. ožujka ravnatelj Frano Barišić i knjižničar Vjekoslav Marić odvezli su iste u Petrinju te ih predali ravnatelju Prve osnovne škole Robertu Grozi. On je u ime učenika i djelatnika srdačno zahvalio na darovima te obećao povezivanje i suradnju dviju škola kada se za to stvore uvjeti.