Tjedan zdravog doručka

U ponedjeljak, 11. listopada u našoj Školi započeo je Tjedan školskog doručka. Ove godine osnova doručka je povrće. Čitav tjedan na različitim radionicama učenici će se upoznati s povrćem i ukusnim jelima koja od njih nastaju.

U 2.b razredu održana je radionica zdravog doručka na kojoj su učenici radili zdrave smoothie bazirane na povrću i voću. Nakon što smo namirnice oprali, nasjeckali smo ih i odredili u koji smothie idu. Dobili smo zelene, narančaste i ružičaste smoothie kojima je baza bio peršin, blitva, celer, špinat, mrkva i cikla. Učenici su bili oduševljeni bojama smoothija, a posebno su bili ugodno iznenađeni njihovih okusom.

U 2.a razredu pekle su se zdrave palačinke i pravila se šarena salata s raznobojnim povrćem. Učenici su najprije oprali, očistili i ogulili povrće potrebno za pripremu obaju jela. Sami su ribali tikvice, mrkvu, sjeckali luk, papriku, kineski kupus…. Dok su jedni sjeckali, drugi su mutili jaja, integralno brašno, vodu, sol.. .
Uslijedilo je pečenje palačinki te miješanje salate.
Učenici su uživali u zdravoj, nutritivno bogatoj užini koju su sami pripremili. Donijeli su zaključak da i zdravo i raznobojno može biti ukusno, a k tome naš organizam puni energijom potrebnom za pravilan rast i razvoj.