Završio Tjedan zdravog doručka

Škole su mjesta gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu. Stoga smo se i ove školske godine odlučili priključiti petodnevnom školskom izazovu i u tjednu, od 11. do 15. listopada učenicima posluživati zdrave školske doručke.

Ove je godine školski doručak posvećen je povrću. Zašto povrću? Zato što povrće obiluje mnoštvom hranjivih i zaštitnih tvari koje su našem organizmu potrebne kako bismo rasli i razvijali se te očuvali svoje zdravlje.
U povrću se nalaze važni vitamini, minerali, prehrambena vlakna te razne fitokemikalije koje naš organizam čine jačim i otpornijim i štite ga od raznih bolesti. Zato je povrće važno jesti svaki dan.

Prihvatili smo savjete projekta “Živjeti zdravo” i promovirali program školskih doručaka kroz različite aktivnosti u ovom tjednu.

U dogovoru s kuharicama osmislili smo tjedni jelovnik školskih doručaka u kojemu je svaki dan bilo povrće.
Učenici su svaki dan ocjenjivali školske doručke
Učiteljice razredne nastave sa svojim su učenicima pripremale zdravu užinu, različita jela i smootheje čija je osnova povrće.
Školski novinari napravili su intervju sa školskim kuharicama.
Učenici su i u svojim razredima napravili tjedni plan povrtnog školskog doručka.

Na nastavi su proveli nastavnu jedinicu “Tanjur pravilne prehrane” .
Profesori predmetne nastave te djelatnici školske stručne službe svaki su dan dijelili školske doručke te poticali učenike na jelo.
Kako bismo zaokružili ovaj projekt, Škola je pozvala učenike na sudjelovanje u kreativnom natječaju gdje su učenici birali naziv jednom ili više jela koja su se posluživala u tjednu povrtnog školskog doručka.
O razultatima natječaja, kao i o rezultatima ocjena doručaka, još ćemo izvijestiti.