Razgovor s kuharicama

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih
saveza slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom
svijeta slave i promiču svoju struku te pomažu mlađim kolegama, ali i dan
kada se odaje priznanje vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u
svakodnevnom životu.

Tom prigodom, ali i prigodom Tjedna školskog (zdravog) doručka, održanog u našoj Školi od 11. do 15. listopada, naši mali novinari odlučili su porazgovarati s vrijednim kuharicama koje u našoj Školi iz dana u dan razveseljavaju djecu raznim delicijama, Melitom Tušek i Gordanom Srdarević.

Što su ih pitali i što su one odgovorile, čitajte u nastavku.

Koje je Vaše najdraže jelo?
Melita: Najdraže jelo teletina ispod peke.
Gordana: Janjetina, šalim se, sve volim, veliki sam gurman.

Nabrojte pet namirnica koje uvijek imate u kuhinji?
Melita: Sol, šećer, brašno, luk, krumpir.
Gordana: Sol, papar, ulje, brašno, tjestenina.

Tko Vam je uzor u kuhanju i zašto?
Melita: Naši poznati kuhari Mate Janković, Radovan Marčić i Ivan Pažanin. Svaki od njih ima svoje kvalitete koje ja prepoznajem – kreativnost, strpljivost, vedar duh, iznad svega znanje i iskustvo.
Gordana: Tomislav Špiček. Čovjek sa dugogodišnjim iskustva koji zna znanje.

Koji Vam je najdraži kuhinjski alat ili aparat?
Melita: Robot coupe(sjeckalica)
Gordana: Stroj za sjeckanje, ribanje, rezanje, uvelike nam olakšava naš posao.

Koja je najneobičnija hrana koju ste probali i jeste li kuhali što egzotično?
Melita: Meni malo neobična hrana bila je morski pas, a originalnu egzotičnu hranu nisam kuhala, ali volim našim jelima dodavati egzotične začine koji daju posebne mirise i okuse.
Gordana: Puževi! Nisam imala priliku raditi takva jela.

Koje jelo najradije pripremate ?
Melita: Jela koja najradije pripremam su jela u umacima u slatko-slanim kombinacijama.
Gordana: Razna pečenja s raznovrsnim umacima i razne slastice.

Jeste li ikada razmišljali o prijavi u neku od kulinarskih tv emisija i koja vam je najdraža?
Melita: Nisam nikada razmišljala o prijavi u neku emisiju, a najdraža emisija je Masterschef.
Gordana: Da, svakako! 3-2-1 kuhaj je zanimljiva, možda nekad, u budućnosti se okušam.

Ima li među učenicima naše Škole gurmana?
Melita: Ima i to jako dobrih gurmana.
Gordana: Ima, dosta njih, koji s užitkom kušaju sva nova jela koja im rado pripremimo (i traže još).

Što mislite o Tjednu zdravog doručka?
Melita: Tjedan zdravog doručka je odličan. Idealna prilika prezentirati jela koja često ne prolaze kod djece, ali ovakvim obilježavanjima i predstavljanjem jako dobro prođe.
Gordana: Odličan projekt koji od nas kuhara traži spajanje raznovrsnih namirnica, možda nekad i neuobičajenih ali zanimljivih. Prilika da naša djeca probaju razne nove okuse.

Volite li sarmu? (oprezno odgovorite )
Melita: HAHAHA ( odgovor s oprezom) Daa!
Gordana: Može proći, ali za punjenu papriku dajem sve.

Koje ste jelo skuhali prvo u životu? Je li bio ukusno?
Melita: Prvo jelo koje sam skuhala bio je grah. Bio je ukusan.
Gordana: Njoke. Ne pitajte kako je bilo, živjela sam s roditeljima tada i imala sreće jer su oni plaćali krečenje kuhinje. Ukusno? Pa ne sjećam se, sjećam se da smo ja i sestra jedva živu glavu izvukle.

Što možete poručiti našim učenicima vezano uz njihovu prehranu i odnos prema hrani?
Melita: Poruka učenicima. Sva hrana je jestiva, samo treba izaći iz okvira okusa na koje smo naviknuli. Treba probati nove kombinacije, nekada baš one iznenade.
Gordana: Naša je hrana pripremljena od svakodnevno svježih kvalitetnih namirnica, uz izniman trud. Htjela bih da sva nova jela kušaju, slobodno kažu što im odgovara, što ne. Mi smo velika obitelj i dogovor je uvijek prisutan.